//
most olvassa...
EU, Külpolitika, Moldova Köztársaság, Politika, Román-román, Titkosszolgálatok

Renato Usatîi: Románia Moldova Köztársaság megkaparintására készül, polgárháború lesz – Adevărul

adevarulBălţi város polgármestere, Renato Usatîi azt állítja egy orosz újságírónak adott interjújában, hogy az Egyesült Államok eldöntötte, 2017 végére Moldova Köztársaságnak Románia részévé kell válnia.

(adevarul.ro – Alexandru Tarlev)

A Mi Pártunk (PN) vezetője szerint, Washington terve szerint Moldova Köztársaságnak annak ellenére be kell olvadnia Romániába, hogy a romániai lakosság és vezetők többsége ellenzi ezt, tudósít a Digi 24.

Arra a kérdésre, hogy ki hozhatna meg ilyen döntést, azt állítja, hogy ez a washingtoni „Regionális Bizottság” döntése.

Egyszerűen polgárháború lesz” a terv kikényszerítésére törekvők és a Moldova Köztársaság államiságáért végsőkig harcolók között, jósolja a moldovai oroszbarát vezető. „Moldova Köztársaság lakosságának legalább 80 százaléka fellázad majd Moldova Köztársaság szuverenitása és függetlensége védelmében. Transzdnyeszter lakói ahhoz a 80 százalékhoz fognak tartozni, akik harcolni fognak Moldova államiságáért”, állítja a bălţi-i polgármester.

Usatîi: Románia „az AEÁ érdekeit hűségesen képviselő platform”

Riporter: A nagy és erős hadsereggel rendelkező Románia be fog valahogy avatkozni az eseményekbe?

Renato Usatîi: „Nehéz most megmondanom, miként nyilvánul majd meg Románia vezetése és milyen utasításokat fog adni, de az a legfontosabb dolog, hogy a moldovai vezetők már rég hűséget esküdtek nekik. Kevesen tudják, például, hogy (Nicolae) Timofti elnök mellett van egy román állampolgár, a különleges szolgálatok, a SIE (Külügyi Hírszerző Szolgálat – E-RS) képviselője, aki 24 órán át vele van. És ő – szó szerint és átvitt értelemben – megmondja az elnökünknek, hogy mit tehet meg és mit nem.”

Beszélgetésünk logikájából az következik, hogy Románia sem teljesen független ország és úgy fog minden történni, ahogy azt Washington mondja neki?

„Pontosan. Románia az AEÁ érdekeit hűségesen képviselő platform. Ahogy ott döntenek, úgy is fognak cselekedni, még akkor is, ha el akarják kezdeni ezt a projektet, vagy sem. Senki sem fogja tőlük megkérdezni, számomra ez nagyon világos.”

„Már 2013 novemberében–decemberében nagyon jól felfogtam, hogy megvalósul, hogy előkészítik a Moldova Köztársaság Romániával egyesülését szolgáló projekt megvalósítását. Különben éppen ez késztetett arra, hogy a Moszkvában töltött tíz év után visszatérjek Moldovába – hogy ne engedjem meg e projekt megvalósítását”, mondta még Renato Usatîi. „Moldova hazafijának tartom magam, Moldova többetnikumú ország. És abszurd dolognak tartom, hogy valaki Moldova Köztársaság összes polgárának nevében eldöntötte, hogy Moldovát 2017 végéig Romániához kell csatolni”, teszi hozzá az oroszbarát vezető.

Usatîi ugyanabban az interjúban rámutat még arra, hogy az Európai Unió rossz választás, Moldovának pedig valójában semlegesnek kellene maradnia és hídszerepet kellene betöltenie Oroszország és az EU között, jelenti a Digi24.

https://youtu.be/uBHxR4Xc7gA

Ion Gaidau

adevarul.ro, 2016. április 29., 15:46

Renato Usatîi: România se pregăteşte să acapareze Republica Moldova, va fi război civil

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: