//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Tolmácsgépről vitáztak a vásárhelyi tanácsülésen – Krónika Online

kronikaKét fontosabb felszólalás volt a csütörtöki marosvásárhelyi tanácsülésen, amelyen a szakbizottságok tagjait választották meg.

(kronika.ro)

Az amúgy nyugodt tanácsülés végén Mark Christian Hermann, a Szabad Emberek Pártjának (POL) tanácsosa felolvasta az anyanyelvhasználatot szavatoló törvénycikkelyeket idéző beadványát, és kérte, hogy a polgármesteri hivatal mihamarabb vásárolja meg a tolmácsgépet és alkalmazzon tolmácsot, aki fordítja a magyar tanácsosok anyanyelven való felszólalását.

Román nyelvű felszólalása végén arra kérte a román önkormányzati képviselőket, hogy írják alá a kérést, hogy jó példát mutassanak, s valóban megvalósulhasson a városháza által hirdetett harmónia és egymás tisztelete. Elmondta, tolmácsgépek már Erdőszentgyörgyön, de több Hargita, Kovászna, Szatmár és Szilágy megyei településen is működnek.

Peti András RMDSZ-es tanácsos, volt alpolgármester magyarul szólt hozzá a témához, emlékeztetve, hogy az elmúlt évek során több tanácsi határozatot fogadtak el, és pénzt is megszavaztak a tolmácsgépre. Tudomása szerint ezt meg is vásárolták, az előző mandátum utolsó ülésén bemutatták. Érdeklődésünkre elmondta, némi nehézség adódott a tolmács alkalmazásában, de bíznak abban, hogy ez is hamarosan megoldódik. Szóvá tette azt is, hogy ha Mark Christian Hermann annyira fontosnak tartja az anyanyelvhasználatot, miért beszélt kizárólag románul. (…)

Forrás: Tolmácsgépről vitáztak a vásárhelyi tanácsülésen – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: