//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Idegenforgalom, Infrastruktúra, Kárpát-medencei körkép, Kormányzás, magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Húszmillió euróba kerül a csíkcsicsói kisrepülőtér – Krónika Online

kronikaKörülbelül 20 millió euróba kerülne a Csíkszereda északi határába tervezett csíkcsicsói kisrepülőtér megvalósítása – derült ki a szombaton a helyszínen tartott eseményen bemutatott, illetve közvitára bocsátott megvalósíthatósági előtanulmányból, amelynek elkészítését a magyar kormány finanszírozta.

(kronika.ro)

(kronika.ro)

A beszélgetésen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, aki – a közeli Gyergyóalfaluból – stílszerűen repülővel ment a helyszínre Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnökének társaságában, illetve külön légi járművel érkezett Tamás József római katolikus püspök. Az előtanulmány az ígéretek szerint keddtől román, csütörtöktől pedig magyar nyelven is elérhető lesz a Hargitaairport.ro honlapon, a tervezethez pedig 45 napig lehet hozzászólni, kiegészítő javaslatokat tenni.

A Hargita megyei önkormányzat egyébként már öt éve folyamatosan egyeztet a beruházásról különböző érdekelt felekkel. A hosszú távú tervek szerint a repülőtér köré komoly infrastruktúrát építenének – a tanulmányban bekötőutak, utasterminál, irányítótorony, aszfaltozott kifutópálya, korszerű fénytechnika és irányítórendszer, sőt egy kisebb szálloda is szerepel. A helyszínen egyrészt kiszolgálnák a turistákat, ugyanakkor az egészségügyi gépek le- és felszállását is biztosítanák, az illetékesek szerint pedig a projekt fellendítené az üzleti életet és az ipart.

Autópályák hiányában légi összeköttetést biztosítanak

Borboly Csaba beszédében úgy fogalmazott: ha már a tervezett autópályák elkerülik csíkszéket, szeretnék legalább légi úton megkönnyíteni a térség megközelítését. A megyei tanácselnök szerint a legfontosabb, hogy az érdekelt felek egységes, támogató álláspontra helyezkedjenek, vagyis mindenki egyetértsen abban, hogy a kisrepülőtérre szükség van. Borboly azt is elmondta: az általa vezetett intézmény egy célszerűségi tanulmányt is rendelt, ezt hamarosan ugyancsak közvitára bocsátják.

A beruházással nem kívánnak a marosvásárhelyi vagy a brassói légikikötővel versengeni. A megyei önkormányzat azt tervezi, hogy a létesítményt elsősorban egészségügyi járművek fogják használni a betegek, valamint az átültetésre váró szervek szállítására, a reptér pedig katasztrófahelyzetek – például egy erdőtűz – operatív kezelésében is nagy szerepet játszhat.

Ezeket a szolgáltatásokat egészítené ki a légitaxi-rendszer: a turisták vagy az üzletemberek közeli helyekre, például Kolozsvárra, Budapestre vagy Bukarestbe utazhatnának Csíkszereda határából, illetve onnan szállíthatnák Marosvásárhelyre a messzi célpont fele tartó utasokat is.

Potápi: magyar–román fejlesztésben kell gondolkodni

Potápi Árpád János, az előtanulmányt finanszírozó nemzetpolitikáért felelős államtitkárság vezetője szerint abszolút indokolt a térségben a reptérfejlesztés. A politikus saját példájával érvelt: mint rámutatott, székelyföldi látogatásai három napot ölelnek fel, ebből pedig két nap az oda- és visszautazás. (…)

Forrás: Húszmillió euróba kerül a csíkcsicsói kisrepülőtér – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK