//
most olvassa...
Cotroceni, Kormányzás, Moldova Köztársaság, Politika, Román-román

Johannis: az unionisták túlzásba estek, a csendőrök idegesek voltak

maszolA hét végi tüntetésen az unionisták „kissé túlzásba estek”, a csendőrök pedig „kissé idegesek voltak” – nyilatkozta hétfőn Szatmárnémetiben Klaus Johannis államfő, majd hozzátette: az egyesítés problémáját maximális komolysággal kell kezelni. 

(maszol.ro/Facebook/Actiunea 2012)

(maszol.ro/Facebook/Actiunea 2012)

„Hogy a csendőrök közbeavatkozása mennyire volt indokolt, azt majd kideríti a belügyminisztérium vizsgálata, de külső szemlélőként el kell ismernem, hogy a tüntetők kissé túlzásba estek. Nem tudom mondhatjuk-e, hogy provokálták a csendőröket, akik amúgy is kissé idegesek voltak, de olyan tettekre került sor, amelyeknek véleményem szerint nem lett volna ott helyük, és ezzel magyarázható az események alakulása” – mondta Johannis.

Az államfőnek kételyei vannak a hasonló megmozdulások hasznos voltával kapcsolatban, ami az egyesítési folyamatot illeti, és „választási populizmusnak” minősítette egyes politikusok reakcióját.

A csendőrök csak védekeztek

Az Acţinea 2012 Unionista Platform által szervezett tüntetésen történt incidensekre vonatkozó jelentés szerint a közbeavatkozó csendőrök nem használtak könnygázt, gumibotot, vagy pajzsot – közölte hétfői sajtóértekezletén Dragoş Tudorache belügyminiszter. Tudorache azt mondta: a csendőrök védekező magatartást tanúsítottak, és egyetlen céljuk az volt, hogy a menetelést az eredetig jóváhagyott útvonalon tartsák. A miniszter szerint a csendőrök még akkor sem használták felszerelésük támadásra alkalmas kellékeit, amikor egyesek megpróbáltak áttörni a kordonon. A miniszter szombaton kért jelentést a csendőrség parancsnokságától a tüntetésen történt incidensekkel kapcsolatban.

A menetelés öt részvevőjét a csendőrök szombat előállították, mert megpróbálták áttörni a csendőrkordont, közülük négyet, egyenként 3.000 lejre megbírságolták.

Az Acţiunea 2012 Unionista Platform szombaton szervezte Bukarestben a Harc Besszarábiáért című menetelését, amelyen azt kérték a politikusoktól, hogy országprojekt szintjén vállalják fel Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítésének ügyét.

Forrás: Johannis: az unionisták túlzásba estek, a csendőrök idegesek voltak

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: