//
most olvassa...
Cotroceni, EU, Európai Bizottság, Gazdaság, Külpolitika, Moldova Köztársaság, Politika, Román-román

Szakítana az Európai Unióval Igor Dodon – Krónika Online

kronikaNépszavazást írna ki Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság vasárnap megválasztott, Mozkva-barát elnöke az országa és az Európai Unió között megkötött társulási szerződés felbontásáról. Erről ő maga nyilatkozott az Izvesztyija című orosz lapnak.

(kronika.ro)

(kronika.ro)

„Az álláspontom változatlan. A szocialista párt vezetőjeként nyíltan az Eurázsiai Unióhoz való csatlakozást támogatom. Az államfő nem rendelkezik hatáskörrel az EU-val kötött társulási szerződés felmondására. Ugyanakkor népszavazást írhatunk ki azért, hogy lássuk, mi a polgárok véleménye a témáról. Így ebben a szakaszban fenntartjuk a partneri viszonyt az Európai Unióval, de remélem, hogy a jövőben elkezdünk közeledni az Eurázsiai Unióhoz” – jelentette ki Dodon.

A megválasztott elnök szerint a moldovai lakosság 65 százaléka partnernek tekinti az Oroszországi Föderációt, 55 százalék pedig támogatná az Eurázsiai Unióhoz való csatlakozást, ha népszavazást írnának ki a kérdésről. Dodon állítása szerint ma már csupán feleannyian támogatják az európai uniós integrációt, mint hét éve, ezért első lépésben a szerződés gazdasági vonzataival foglalkozna.
Dodon szerint nagy hiba volt az uniós társulási szerződés aláírása, mivel a gazdasági mutatók tanúsága szerint az ország csupán veszített annak nyomán, mivel elvesztette az orosz piacot, az európait viszont nem kapta meg helyette.

„Én és a szocialista párt a szerződés felmondásáért küzdünk majd. Ami az Eurázsiai Uniót illeti, kezdetben együttműködési megállapodást írunk majd alá. Ez az elnök hatáskörébe tartozik” – mutatott rá Dodon. A politikus egyúttal a vereség elismerésére szólította fel a vesztes oldal újabb tüntetésekre készülő, a választás megismétlését követelő híveit, burkoltan megfenyegetve őket: nyugalmat akar, de ha ő is utcára szólítja a híveit, a mostani tüntetők meg fogják bánni. (…)

Forrás: Szakítana az Európai Unióval Igor Dodon – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: