//
most olvassa...
Magyar pártok, Magyar Polgári Párt - MPP, Magyar szervezetek, Magyarokról, Parlament, Parlamenti, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Választások

Megtelt az RMDSZ 30 fős parlamenti frakciója – Krónika Online

kronikaAz eddigihez képest hárommal több, 30 törvényhozó szerzett mandátumot az RMDSZ képviselőházi és szenátusi jelöltlistáiról a választásokon. A BEC csütörtökön ismertette a megmérettetés végleges eredményeit és a mandátumok elosztását.

(kronika.ro)

(kronika.ro)

Mindez megerősíti a Krónika szerdai számában ismertetett becslést, miszerint az 588 tagúról 466 fősre csökkent bukaresti törvényhozásban a szövetség 21 képviselői és 9 szenátori mandátumot nyert. A végleges eredményekből kiderül, hogy Arad és Brassó megyében is lesz képviselője az RMDSZ-nek, amely Hargita megyében szerzett egy ötödik alsóházi mandátumot is, elveszítette viszont az alakulat a Temes megyei képviseletét. (Molnár Zsolt eddigi Temes megyei képviselő csütörtökön Facebook-oldalán köszönetet is mondott mindenkinek, akivel az elmúlt négy évben sikerült együttműködnie a magyar közösségi élet gyarapításában és az RMDSZ munkájának gazdagabbá tételében).

A legnépesebb küldöttséggel Hargita megye járul hozzá az RMDSZ frakcióihoz a kétkamarás parlamentben. A képviselőházban Kelemen Hunor, Korodi Attila, Bende Sándor, Benedek Zakariás és Sebestyén Csaba szerzett mandátumot; a Szeben megyei Benedeket a szórvány és a tömb közötti szolidaritás jegyében juttatta befutóhelyhez az RMDSZ vezetősége, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületét (RMGE) irányító Sebestyén visszaosztásból jutott mandátumhoz. Hargita megye szenátora Verestóy Attila és Tánczos Barna lett. Egyébként Hargitában az összes parlamenti mandátumot az RMDSZ jelöltjei szerezték meg, így 12 év után először nem lesz képviselőjük a bukaresti parlamentben a székelyföldi megyében élő románoknak, akiket 2004 óta a szociáldemokrata Mircea Duşa volt védelmi miniszter képviselt.

Kovászna megyéből Benkő Erika, Márton Árpád és Kulcsár-Terza József képviselői (utóbbi a Magyar Polgári Párttal kötött együttműködés révén), Fejér László Ödön pedig szenátori mandátumot szerzett; Háromszéknek eddig két szenátora volt. Maros megyéből Vass Levente, Csép Éva Andrea és Biró Zsolt, az MPP elnöke képviselői, Novák Csaba Zoltán és Császár Károly szenátori mandátumhoz jutott (utóbbi visszaosztásból).

Kolozs megyét Csoma Botond az alsóházban, László Attila a szenátusban képviseli (itt Hegedüs Csilla mandátuma pár száz szavazaton múlt), Biharban Szabó Ödön és Biró Rozália képviselő, Cseke Attila és Derzsi Ákos szenátor lett, míg Szatmárból Magyar Loránd Bálintot és Erdei-Doloczki Istvánt képviselői, Turos Lorándot szenátori hely illeti meg. Szilágy megyének be kell érnie a Seres Dénes által betöltött képviselői hellyel, szenátori mandátumát ugyanis elveszítette. A 28 éves nagybányai Apjok Norbert lesz az RMDSZ legfiatalabb képviselője Máramarosban, Aradról Faragó Péter jutott be a képviselőházba, míg Brassó megyéből Ambrus Izabella Ágnes. (…)

Forrás: Megtelt az RMDSZ 30 fős parlamenti frakciója – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: