//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, egyházak, Emberi jogok, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Történelem, Visszaszolgáltatások, XX. század

Katolikus iskola: Florea újraállamosítást szorgalmaz – Krónika Online

kronikaMíg korábban arról beszélt, hogy meg kell oldani a katolikus iskola ügyét, Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester most az egyház által visszaszerzett Klastrom utcai iskolaépület újraállamosítását szorgalmazza a Facebook-on.

(kronika.ro)

(kronika.ro)

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben adta a választópolgárai tudtára, hogyan képzelte el a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyének a „megoldását”. Szerinte az egyetlen járható út a római katolikus egyház által visszakapott Klastrom utcai épületegyüttes újraállamosítása és az egyház esetleges kárpótlása lenne.

„Az Unirea Főgimnáziummal kapcsolatosan megismétlem, amit már öt évvel ezelőtt is elmondtam: tekintettel arra, hogy ott egy nemzeti érdekeket szolgáló tanintézet is működik, az épületnek át kell kerülnie a polgármesteri hivatal tulajdonába. A jelenlegi tulajdonos, a Római Katolikus Státus, az érvényben lévő törvényeknek megfelelően kártérítést igényelhetne” – írta Marosvásárhely polgármestere, aki bejegyzésében azt javasolta a történelmi magyar egyháznak, hogy mondjon le a városháza javára az iskolaépületről. Florea azzal érvel, hogy a helyhatóság nem változtatgatja álláspontját egy nemzeti érdekeket képviselő tanintézettel kapcsolatosan, mint ahogy néha egy-egy egyház teszi. Mint ismeretes, az Unirea Főgimnázium bérleti szerződés alapján foglalja el a római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott épület egy részét.

Régi szándék újramelegítve

Dorin Florea nem mindössze öt éve hangoztatja a történelmi egyházak által visszaszerzett ingatlanok újraállamosításának szükségességét. Még a kétezres évek első felében a helyi önkormányzat tudta nélkül, de a tanács nevében bírósági úton próbálta megakadályozni az egyházi épületek visszaszolgáltatását. Kezdeményezése kudarcot vallott, de időhúzásnak és hangulatkeltésnek megfelelt. Ezelőtt nyolc évvel úgy fogalmazott, „az egyháznak nem az iskoláztatással, hanem a templomozással kellene foglalkoznia”.

„Már lejárt az idő, amikor mindennek a középpontjában az egyház állt. Ez ment az inkvizíció idején, most viszont más világot élünk, ezt a papoknak is meg kellene érteniük” – érvelt 2009-ben az egyik helyi tévéadó meghívottjaként a polgármester. Szerinte az iskolaépületek restitúciója csak egyéni ambíciókat szolgált, ebből a közösségnek abszolút semmi haszna nincs. Dorin Florea már akkor megígérte, hogy hamarosan kezdeményezi az iskolaépületek újraállamosítását.

Bár 2000-től errefelé megszokottá vált, hogy Dorin Floreától semmi sem meglepő, nyilatkozatával a polgármester önmagával kerül ellentmondásba. Ugyanis – az RMDSZ–PDL-egyezségnek eleget téve – 2014-ben ő volt az, aki a katolikus iskola létrehozását szabályozó határozattervezetet az önkormányzati testület elé terjesztette, majd pártbeli kollégáival meg is szavaztatta.

Dorin Florea polgármester (kronika.ro)

Dorin Florea polgármester (kronika.ro)

Előkerült a nacionalista kártya

Dorin Florea nyilatkozatával kapcsolatban Hermann Mark Christian, a Szabad Emberek Pártjának (POL) helyi tanácsosa azt mondta, már csak idő kérdése volt, hogy a polgármester mikor rántja elő a nacionalista kártyát. RMDSZ-es kollégája, Csíki Zsolt nem tudja, mire vélni Florea gesztusát. Úgy érzi, ez a sokadik jel, ami arra utal, hogy az elöljáró kettős játékot folytat. „A polgármester mindegyre azt hangoztatja, hogy meg kell oldani a katolikus iskola ügyét, de közben perbe hívja a tanfelügyelőséget, az intézmény sorsát vitató vegyes bizottság üléséről azonban egyéb teendőire hivatkozva kivonul. Nem tudom, mire vélni ezt a magatartást” – nyilatkozta lapunknak az RMDSZ frakcióvezetője. Csíki azt sem érti, hogy ha Florea öt évvel ezelőtt már szorgalmazta a Klastrom utcai épületegyüttes újraállamosítását, 2014-ben miért állt ki a katolikus iskola létesítése mellett, illetve ha akkor kiállt, miért nem tart ki ma is.

A katolikus gimnáziumban tanuló diákok szüleinek képviselője, Csíky Csengele szerint nem kell komolyabb figyelmet tulajdonítani a polgármester nyilatkozatának, hisz az kimondottan a szavazói számára született. „Ócska produkció, észre sem kell venni” – szögezte le lapunknak a Civilek a Katolikus Iskoláért kezdeményező csoport tagja.

Bíznak az új főtanfelügyelőben

Egyébként semmi előjele nem volt az ominózus nyilatkozat megszületésének – állítják azok, akik a vegyes bizottság tagjaiként szerdán részt vettek azon a Florea által összehívott megbeszélésen, melynek célja a Római Katolikus Gimnázium helyzetének tisztázása volt. A héten ez volt a második találkozó, melyre a polgármester a POL kivételével az összes párt képviselőit magához rendelte, de a megbeszélésen részt vett a megye új főtanfelügyelője, a január 16-án kinevezett Maria Kozak, valamint a városháza iskolákért felelős igazgatója is.

Az RMDSZ képviselői úgy érezték, a tanfelügyelőséget másfél hónapig irányító Nadia Raţă helyére kinevezett, korábban az Unirea Főgimnáziumban tanító Maria Kozakban több jóindulat van, a román irodalom szakos tanárnő nyíltnak mutatkozik a helyzet mielőbbi megoldására. „Semmi sincs elveszve, ha a tanács nem fogad el új iskolahálózatot, akkor a jogszabály szerint érvényben marad a régi, azaz a legutóbbi. Ebben pedig tételesen is szerepelt a Római Katolikus Teológiai Gimnázium” – mondta el Csíki Zsolt.

Forrás: Katolikus iskola: Florea újraállamosítást szorgalmaz – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: