//
most olvassa...
Cotroceni, Külpolitika, Kormányzás, NATO/fegyveres ügyek, Politika

Románia 120 katonával vesz részt a NATO lengyelországi nemzetközi zászlóaljában – maszol.ro/MTI

Románia egy 120 katonából álló századdal és a hozzátartozó felszereléssel vesz részt 2017-től kezdődően a NATO előretolt, megerősített lengyelországi haderejében – jelentette be Klaus Johannis román államfő kedden a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) ülése után, hozzátéve, hogy múlt héten meghozott döntéséről már a parlamentet is tájékoztatta.

Klaus Johannis (maszol.ro/Agepres)

Johannis szerint Románia ezzel a tavaly júliusi NATO-csúcson vállalt kötelezettségét teljesíti, a román századnak pedig az lesz a feladata, hogy „válsághelyzetben, vagy egy konfliktus esetén a nemzeti erőket kiegészítve hozzájáruljon a biztonság megteremtéséhez”.

A NATO döntéshozatali szerve az Oroszországtól tartó tagállamok kezdeményezésére a szervezet tavaly nyári varsói csúcstalálkozóján döntött a szövetség keleti és déli szárnyának megerősítéséről. Ennek érdekében az észak-atlanti szövetség áprilisban Lengyelországba és a három balti államba telepít rotációs rendszerben négy, egyenként ezer-ezerfős nemzetközi zászlóaljat.

A korábbi tervek szerint idén tavasszal kellene megalakulnia a NATO romániai nemzetközi dandárjának is, amelynek létrehozásáról szintén a varsói NATO-csúcson született döntés, erről azonban nem árult el részleteket a román államfő a védelmi tanács keddi ülése után.

Beszámolt viszont arról, hogy Románia a közös biztonságért tett erőfeszítései elismerését, és a Fekete-tenger stratégiai jelentőségének megerősítését reméli a tavaszi brüsszeli NATO-csúcstól, amely azért lesz kiemelt jelentőségű, mert itt derülhet ki, melyek a Donald Trump-vezette új amerikai adminisztráció tervei a NATO-val.

Rövid sajtónyilatkozatában Johannis kihangsúlyozta: Románia idén már a hazai termék két százalékát fordítja védelmi kiadásokra. A román hadsereg megnövelt költségvetésű korszerűsítési programjától nemcsak a védelmi képességek javítását, hanem a hazai hadiipar újjáélesztését is remélik. A beszerzendő nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélosokat, a négykerék-meghajtású terepjárókat, a többfeladatú repülőgépek alegységeit és a haditengerészet új korvettjeit is román cégek bevonásával fogják gyártani – mutatott rá az államfő.

Forrás: Románia 120 katonával vesz részt a NATO lengyelországi nemzetközi zászlóaljában

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: