//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyarokról, Művelődés

Elbírálták a kisebbségi támogatásokat – ujszo.com

Már a héten szerződést köthetnek a kormányhivatallal, és a támogatási összeget is megkaphatják az első pályázók, akik a Nemzeti Kisebbségek Kultúrája pályázati felhívásra adták be pályázataikat.

(ujszo.com – archív – illusztráció)

Befejeződött minden értékelő bizottság munkája, az első pályázókkal már a héten aláírhatják a támogatási szerződéseket, ezt követően pedig napokon belül megkaphatják a jóváhagyott támogatásokat. „Ez ugyan még nem a magyar szervezetek pályázataira vonatkozik, mivel ők fejezték be legkésőbb a munkát, hanem a kisebb létszámú kisebbségek szervezeteire” – mondta lapunknak Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos. A hivatal összesen 1342 pályázatot támogatott a rendelkezésre álló 4,5 millió euróból. Idén az összeg több mint 600 ezer euróval emelkedett, 2016-ban ugyanis mintegy 3,89 millió euró volt erre a célra.

Ezen a héten a magyar pályázók is megtudják, hogy mekkora támogatásra számíthatnak. „Az értesítő leveleket még ezen a héten elküldjük” – mondta a biztos. Kivételt képez az a néhány pályázó, aki a multikulturális csomagra is adott be pályázatot. Ők várhatóan csak jövő héten kapnak értesítést. Az értesítés kézhezvételét követően a pályázónak a jóváhagyott összegnek megfelelően kell módosítania pályázata költségvetését, ez után írhatja alá a szerződést a kormányhivatallal. A hivatal részéről a szerződéseket nem a biztos, hanem Igor Federič, a hivatal vezetője írja alá.

A magyar kultúra támogatására 2,268 millió eurót hagytak jóvá, amelyet 815 projekt között osztottak szét. A projekteket két értékelő bizottság minősítette, az írott és az élő kultúra támogatására beérkezett projekteket ugyanis külön testületek bírálták el. A rendelkezésre álló összeget a két bizottság együttes ülésén osztották fel, a támogatás 30 százalékát hagyták jóvá az írott kultúrára, 70 százalékát pedig az úgynevezett élő kultúrára, vagyis a kulturális rendezvényekre, táborokra, művészeti tevékenységre. „Az elosztás a beérkezett pályázatok, vagyis az egyes területekre kért összeg arányában történt – mondta Bukovszky. – A bizottság döntését nem módosíthattam.” A biztos nem módosította a bizottságok által javasolt összegeket. „A pályázók akkora összegre számíthatnak, mint amekkorát a bizottság javasolt nekik” – mondta Bukovszky.

Forrás: Elbírálták a kisebbségi támogatásokat | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: