//
most olvassa...
Emberi jogok, Felvidék/Szlovákia, Igazságügy, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyarokról, Politika

Ismét térítésmentesek lehetnek az anyanyelvi fordítások a polgári peres eljárásokban – ujszo.com/MTI

Jóváhagyta a kormány szerdán azt a két törvénymódosítási javaslatot, amelynek alapján májustól ismét térítésmentessé válhatnak az anyanyelvi fordítások a polgári peres eljárásokban.

(ujszo.com/Gabriel Kuchta – illusztráció)

A Híd által kezdeményezett javaslatok a polgári perrendtartásban és a polgári peres eljárások törvénykönyvében eszközölnek egy-egy mondatos változtatást, amelyek értelmében a bíróságoknak ismét biztosítaniuk kell az eljárások lefordítását regionális, illetve kisebbségi nyelvre, aminek költségeit az állam fedezi.

Az ügy előzménye, hogy az érintett jogszabályokból – egy tavaly nyáron becikkelyezett módosítás során – kiesett az anyanyelv kifejezés, aminek következményeként fizetőssé vált a peres dokumentumok lefordítása.

Erre tavaly októberben a Magyar Közösség Pártja (MKP) hívta fel a figyelmet, és hangsúlyozta, hogy ez jelentős visszalépés az anyanyelvhasználat terén, ráadásul sérti a jogegyenlőség elvét, illetve az Európa Tanács (ET) nyelvi kartáját is, amelyet Szlovákia 2002-ben írta alá. Az MKP politikusai rámutattak: az eljárási dokumentumok fordításainak fizetőssé tétele komoly anyagi terhet ró azokra, akik élni szeretnének anyanyelvükkel, hiszen az iratok fordítása oldalanként akár 20 euróba is kerülhet, ami a nem ritkán több tíz oldalas dokumentumok esetében olyan jelentős költség, hogy az eljárásban részt vevő felek egyenjogúságához való jogát is sérti.

A két törvénymódosításról – amely a tervek szerint májusban léphet hatályba – várhatóan áprilisi ülésén dönt a pozsonyi törvényhozás.

Forrás: Ismét térítésmentesek lehetnek az anyanyelvi fordítások a polgári peres eljárásokban | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: