//
most olvassa...
Cotroceni, egyházak, Elnökválasztás, Emberi jogok, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Politika, Választások

Még megállítható Firea asszony felemelkedése – România liberă

Halálos a populizmusnak és miszticizmusnak az a keveréke, mellyel Firea asszony Bukarestet vezeti.

(romanialibera.ro)

Ez Bukarestre és Klaus Iohannisra nézve egyaránt halálos keverék, akinek érzésem szerint fogalma sincs arról, mi történik majd vele. Ész nélkül futkorászunk Liviu Dragnea után, aki már történelem, bár még nem tud róla. Firea jelenti az igazi veszélyt. Ő képviseli a PSD-s (Szociáldemokrata Párt – E-RS) vezetők új nemzedékét. Már elég pénzük van és nem keresnek kétségbeesetten új lenyúlási lehetőségeket (nem mintha elutasítanák ezeket). Félnek a DNA-tól (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – E-RS), tehát óvatosan csapolják meg a közpénzt (nem állítom, hogy absztinensek, ez képtelenség lenne). A választási sikernek pedig a vallási miszticizmussal kevert alamizsnaosztás a receptje: hamis ájtatosság, templomok felé irányított pénzek, vagy helyi hatóságok által pénzügyileg támogatott zarándoklatok.

Nem túlságosan nehéz leleplezni azt a mechanizmust, mellyel Gabriela Firea Bukarestet vezeti, de az a fő gond, hogy ebben a városban ellenzék már de facto nem létezik. A katasztrófa a kerületeknél a legnagyobb – pedig ezek több százmillió eurós költségvetéseket kezelnek. Az 1. kerület kivételével, ahol Clotilde Armand megvívja a maga harcát, a többi kerületi polgármester már semmilyen ellenállásba sem ütközik. A PNL (Nemzeti Liberális Párt – E-RS) és a PMP (Népi Mozgalom Párt – E-RS) tömegesen megadták magukat, de tőlük nem is vártunk egyebet. Ám az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség – E-RS) is eltűnt. Nagy figyelemmel kísérem a 325.000 lakosú és 2017-ben 150 millió euróra becsült költségvetésű 4. kerületi történéseket: az USR tanácsosai az elmúlt nyolc hónapban semmivel sem zavarták Băluţă polgármestert. Ne mondják nekem, kérem, hogy ez a – Piedone (Cristian Popescu Piedone volt 4. kerületi polgármester, a Colectiv-baleset miatt mondott le – E-RS) iskolájában nevelkedett, Şerban Nicolae (igazságszolgáltatás elleni és korrupciót elősegítő törvényjavaslatokról elhíresült PSD-s parlamenti képviselő – E-RS) és a Sportolók klánjával (hírhedt alvilági csoport – E-RS) barátkozó – alak hirtelen jó fiú lett, az ellenzék pedig nem talál fogást rajta. A fővárosi tanácsban már csak Ciprian Ciucu küzd Fireával. Traian Băsescu PMP-je már nem is szégyenkezik, amikor sorra megszavazza a hölgy tervezeteit.

Véleményem szerint, Firea nem fog megállni Bukarest határánál. Előbb, vagy utóbb elindul az államfői tisztségért. Inkább előbb, vagyis 2019-ben, mert nagyon megkopik, ha sokáig polgármester marad.

Az az érzésem, Klaus Iohannis nem fogja fel, hogy a következő elnökválasztáson ő lesz a fő ellenfele. Vagy ha mégis felfogja, nem tudja, miként szerelhetné le. Íme, egy példa: a családról szóló népszavazás. Nem lett volna szabad megengedni, hogy Firea és a PSD kisajátítsák ezt a témát. Iohannis kijelenthette volna, hogy: „Nem értek vele egyet, de nem ellenzem a népszavazás kiírását…”. Mert egyszerűen nem hagyhatsz figyelmen kívül hárommillió szavazót, nem mondhatod nekik, hogy ostobák és nem értik, hogyan működik a demokrácia…

Firea asszony felemelkedése megállítható, még nem késő. De attól tartok, hogy ha mégis sor kerül egy Iohannis–Firea összecsapásra, a PSD beveszi majd Cotroceni-t.

És, kérem, ne bízzák már annyira magukat a DNA-ra…

Mircea Marian

romanialibera.ro, 2017. március 21., 18:27

Ascensiunea doamnei Firea mai poate fi oprită

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: