//
most olvassa...
EU, Európai Parlament, Hatalmi ágak, Igazságügy, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Politika

Megvédte a Btk.-módosítást az igazságügy-miniszter – Krónika Online

Tudorel Toader az EP-ben rendezett szerdai brüsszeli meghallgatáson úgy vélekedett: a Btk. módosítására elfogadott sürgősségi kormányrendelet tartalmilag rendben volt, csak az elfogadás időpontja volt rossz.

Tudorel Toader (kronika.ro – archív)

Védelmébe vette a büntető törvénykönyv módosítására elfogadott hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendeletet szerdán Tudorel Toader igazságügy-miniszter a brüsszeli Európai Parlamentben, a jogi és emberjogi bizottság ülésén. A tárcavezető szerint nem magával a rendelettel volt gond, hanem azzal, hogy a kormány késő este fogadta el, ami „nem természetes”. Ugyanakkor megjegyezte: a kabinet azonnal hatályba is léptethette volna, ehelyett tíz nappal kitolta a hatályba lépés dátumát.

A miniszter egyben bírálta az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályt (DNA), amiért az vizsgálatot indított a rendelet elfogadása miatt, és közölte: nagyon tetszett neki az alkotmánybíróság döntése, amely szerint a DNA ezzel túllépte a hatáskörét. Hozzátette: a három hatalmi ágnak meg kell maradnia az alkotmányos keretei között. Az EP jogi bizottsága szerdán vitanapot tartott az igazságügy romániai helyzetéről, amelyen Toader mellett újságírók, Gabriel Liiceanu filozófus, valamint az utcai tüntetések szervezői is jelen voltak.

Gabriel Liiceanu ugyanakkor azt mondta: a PSD–ALDE-kormány az igazságszolgáltatás elleni támadással kezdte meg tevékenységét, amelynek első számú célpontja a legfőbb ügyészség és a DNA. Rámutatott: a 13-as rendelet elsődleges célja az volt, hogy a két kormánypárt elnöke megússza a jogi felelősségre vonást, hiszen Liviu Dragnea PSD-elnök és Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE első embere ellen is bűnvádi eljárás zajlik.

Mint ismeretes, a rendelet elfogadása miatt százezrek vonultak utcára, mivel az általános vélemény szerint annak az volt a célja, hogy a hivatali visszaélés meghatározásának szűkítése, illetve a büntetési tételek csökkentése révén a korrupt politikusokat támogassa. A kormány a tüntetések miatt hatályon kívül helyezte a rendeletet.

Forrás: Megvédte a Btk.-módosítást az igazságügy-miniszter – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: