//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság, Kormányzás, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika

Órákig álltak a vonatok a spontán vasutassztrájk miatt – Krónika Online

Mintegy 140 személyvonat késlekedett, illetve vesztegelt órákig az állomásokon szerdán az ország különböző régióiban, miután reggel az állami vasúttársaság (CFR) alkalmazottainak egy része spontán sztrájkba kezdett.

(kronika.ro)

Az érintettek azt kifogásolták, hogy a vállalat igazgatói egyrészt nem tettek eleget a szakszervezetek 25 százalékos béremelésre vonatkozó kérésének, ugyanakkor kedden lejárt a kollektív munkaszerződésük, de a vezetősséggel az ügyben folytatott tárgyalások állításuk szerint nem voltak eredményesek. Az ország nyolc vasúti régiója közül hétben kezdtek spontán sztrájkba, a déli órákban pedig négy – a Kolozsvárhoz, a Craiovához, a Iaşi-hoz és a Galachoz tartozó – központban befejeződött az akció, viszont ezt követően is több mint száz szerelvény maradt az állomásokon.

A járatok többsége legalább egyórás késést halmozott fel, de olyan szerelvény is volt, amely rekordértékű, 400 perces késést jegyzett. Az Agerpres hírügynökség arról számolt be: a vasúttársaság személyszállító részlege (CFR Călători) visszaadja az utasoknak a jegy ellenértékét, amennyiben lemondanak az utazásról. A társaság vezetősége arra kérte az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az állomáson vagy a jegyirodákban a vonatok érkezési és indulási idejéről. A sztrájk egyébként az erdélyi és a székelyföldi megyéket is érintette: Hargita megyében például három vonat, köztük a Brassó–Budapest-útvonalon közlekedő Korona is az állomáson vesztegelt, ez utóbbi Csíkszentdomokos közelében állt meg, a másik két szerelvény pedig Csíkszentkirálynál és Tusnádon várakozott.

A kormányülésen Sorin Grindeanu kormányfő felkérte Răzvan Cuc közlekedésügyi minisztert, hogy tájékoztassa a spontán akcióról. A tárcavezető elmondta: a sztrájk annak ellenére robbant ki, hogy ő maga kedden is tárgyalt az illetékes vasúti szakszervezet képviselőivel, többek közt a tervezett 22,5 százalékos fizetésemelésről. A kormányfő kérdésére, hogy létezik-e megállapodás a minisztérium, a CFR és a szakszervezetek között, Cuc úgy fogalmazott: „minden intézkedést megbeszéltünk, és a költségvetésbe foglaltunk az illető területeket képviselő szakszervezeti szövetségekkel összhangban”.

A szállításügyi miniszter rámutatott: március 21-én lejárt a vasúti dolgozók kollektív munkaszerződése, és a szakszervezeti vezetők elutasították a CFR vezetőségének azt a javaslatát, hogy az új szerződés megkötéséig írjanak alá ideiglenes megállapodást. „Este még arról biztosítottak, hogy semmiféle sztrájk nem lesz, mert a vállalat eddig minden ígéretét betartotta” – magyarázta Cuc. A közlekedésügyi minisztérium később közleményt adott ki, amelyben azt írják: a CFR költségvetés-tervezete előirányozza a bérnövekedéseket, a dokumentum pedig az elbírálási szakaszban van, és kormányhatározatnak kell szentesíteni.

Eközben a vasúttársaság arról számolt be, hogy szerdán több részletben folytak tárgyalások a vezetőség és a szakszervezeti illetékesek között a 2017–2018-as időszakra vonatkozó kollektív munkaszerződésről, amelynek értelmében 22,5 százalékos béremelésre számíthatnak a vasúti alkalmazottak. A CFR ugyanakkor hangsúlyozta: az ilyen jellegű spontán sztrájk törvényellenes, súlyos anyagi károkat okoz a vállalatnak és a jegyet váltott utasoknak is.

A Hotnews.ro hírportál arról számolt be: a kollektív munkaszerződés szerdán járt le, a vezetőség pedig azt javasolta, hogy kössenek legalább 30, legfeljebb 90 napig érvényes kiegészítő dokumentumot, így az alkalmazottak nem esnek bizonyos pótlékoktól, például az étkezési utalványoktól. Amennyiben a felek továbbra sem egyeznek meg az alkalmazottak kifogásai kapcsán, elképzelhető, hogy a spontán sztrájk a napokban folytatódik, így utazás előtt érdemes tájékozódni.

Forrás: Órákig álltak a vonatok a spontán vasutassztrájk miatt – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: