//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság, Kormányzás, Pártok, Pénzügyek, Politika

Tavaszi sztrájkhullám – e-nepujsag.ro

Érdekes lesz a rendőrök március 25-re tervezett nagy tüntetése. Amelyre a szervezők ugyan engedélyt kaptak, viszont az elmúlt napokban tartott kisebb tiltakozásokat törvénytelenül szervezték meg. Azért is lesz különös, mert mindig úgy volt, hogy a belügyminisztériumi alkalmazottak nem tüntethetnek. A pár évvel ezelőtti, Bukarestben megszervezett megmozdulások miatti megtorló intézkedések esetleges megismétlődése, úgy látszik, ezúttal nem érdekli a rendőröket.

Sem a forgalmiakat, akik állítólag már napok óta csak figyelmeztetést adnak bírság gyanánt, megtagadva, hogy teljesítsék a „bírságnormát” (apropó, eddig váltig azt hangoztatták, hogy nincs ilyen norma, sem pedig ennek függvényében történő jutalmazás), sem a helyi rendőröket, sem más kategóriákat. A tiltakozás okai egyébként a béremelésekhez kötődnek. Ahhoz, hogy 80 ezer belügyminisztériumi alkalmazottat ma is minimálbéren tartanak, a pótlékokat pedig a 2009-es bérszint alapján számolják el. Pont úgy, ahogy tavaly még az orvosok esetében az ügyeleti díjat. A rendőrök jogállását szabályozó törvényre 10 éve várnak, a bérezésit 7 éve csúsztatják. Szóval a törvény őreinél is betelt a pohár. Az országos szinten mintegy 40 rendőri szakszervezetet tömörítő SNPPC és ProLex érdekvédelmi szervezetek arra figyelmeztetik az indulatokat csitítani próbáló, anyagi megbecsülést ígérő belügyminisztert, hogy a tiltakozó megmozduláshoz könnyen csatlakozhatnak a csendőrök, a hadsereg kötelékében dolgozók és a tűzoltók, még azon az áron is, hogy törvénytelenül vonulnak utcára…

A belügyminisztérium vezetőivel nem lesz könnyű megegyezniük a rendőri szakszervezeteknek, hiszen maga Carmen Daniela Dan miniszter asszony is elismerte: a kormányprogram prioritásai az egészségügy, a tanügy, a kutatás és az IT szektorok, ezekbe a jelek szerint sehogy sem illeszkedik a közbiztonság. Nehezen hihető, hogy szombatig megegyeznek az érintett felek, a szakszervezetek pedig eltökéltek: addig tiltakoznak, amíg csak kell ahhoz, hogy elérjék céljaikat.

A rendőrök napok óta készülődnek a szombati tüntetésre, a sztrájkhullám viszont hamarabb elérte a vasutas-szakszervezeteket. Tegnap spontán sztrájkba léptek a vasutasok, országszerte leálltak a vonatok. Az ő kéréseiket mintha nagyobb érzékenységgel kezelné a vasúttársaság vezetősége, amely ugyan 2,5 százalékkal kisebb béremelést ígért a szakszervezetek által követelt aránynál, de talán mégis sikerül egyezségre jutni, ha a munkaszüneti napokon végzett munkáért járó pótlékok és egyéb juttatások ügyében a kollektív munkaszerződés szintjén meg tudnak állapodni. Egy elhúzódó vasutassztrájk nagyon sokba kerülhet a vállalatnak (CFR), a gazdaságnak. De ezt bizonyára belekalkulálták a kormányprogram készítői akkor, amikor a prioritásokat meghatározták. Igazából az egyik legfőbb prioritás éppen a közlekedés-infrastruktúra korszerűsítése kellene legyen, ezen belül pedig a környezetkímélőbb vasúti közlekedés modernizálása, gazdaságossá tétele. De nem csodálkozunk: ez nem élvezett elsőbbséget egyik kormány idején sem.

Forrás: Tavaszi sztrájkhullám | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: