//
most olvassa...
Cotroceni, Igazságügy, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Politika

Tervezet: a parlamentnek is legyen joga népszavazást kezdeményezni – maszol.ro/Agerpres

Klaus Johannis szerint „érdemes tárgyalni” arról, hogy a parlamentnek is legyen joga népszavazást kezdeményezni. Az államfő a referendumtörvényt módosító szociáldemokrata tervezetre reagált.

„Ha erről van szó, akkor azt kellene eldönteni, hogy milyen témában kezdeményezhetne népszavazást a törvényhozás. Egyelőre ha a parlament az alkotmány módosításáról dönt, arról amúgy is referendumot kell kiírni” – nyilatkozta Johannis szerdán a Cotroceni-palotában. A szociáldemokraták tervezetéről azt mondta, nem tartja “túl jó kezdeményezésnek, de a parlament arról tárgyal, amit jónak lát”.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője, köztük az alsóház jogi bizottságát vezető Eugen Nicolicea törvénytervezetet nyújtott be a referendumtörvény módosítására. A kezdeményezés értelmében az államfő nem írhatna ki népszavazást olyan témákban, amelyek a parlament kizárólagos hatáskörébe tartoznak.

A tervezet szerint az elnök az amnesztiával vagy közkegyelemmel kapcsolatos kérdésekben sem kérheti ki a lakosság véleményét. Az államfőnek kizárólag véleménynyilvánító, azaz konzultatív jellegű referendumot állna jogában kezdeményezni.

Forrás: Tervezet: a parlamentnek is legyen joga népszavazást kezdeményezni

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: