//
most olvassa...
Erdélyi Magyar Néppárt - EMNP, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Erdély-zászló: Soós Sándort is megbüntette a csendőrség – Krónika Online

Soós Sándort, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozs megyei elnökét is megbírságolta a csendőrség a március 15-ei kolozsvári Erdély-zászlós incidens kapcsán. Az alakulat megóvja a jegyzőkönyvet, ugyanakkor az ügy tisztázására szólította a felvonulást szervező RMDSZ-t.

Soós Sándor az Erdély-zászlóval (kronika.ro)

A néppárt sajtóirodájának csütörtöki közleménye szerint Soósnak március 23-án kézbesítették azt a március 15-én kiállított jegyzőkönyvet, mely szerint az EMNP Kolozs megyei elnöke az ünnepi felvonuláson megsértette az 1991/60-as számú törvény 26. cikkely első bekezdésének f. pontját. Mindezt a politikus a csendőrség szerint azzal merítette ki, hogy a szervezők felszólítása ellenére sem hagyta el a rendezvény helyszínét.

Mindezek értelmében a politikust 500 lejes bírsággal sújtották. Az EMNP által közzétett jegyzőkönyv egyébként név szerint, feljelentőként említi Czirmay Zoltánt, az RMDSZ kolozsvári ügyvezető elnökét, ugyanakkor meg sem említi az Erdély-zászlót, mint kifogásolt jelképet.

Mint ismert, a csendőrség négy, Erdély-zászlóval felvonuló személyt igazoltatott és bírságolt meg a március 15-i kolozsvári megemlékezés és ünnepség alkalmával, köztük Fancsali Ernőt, az EMNP kolozsvári elnökét. A rendvédelmi szerv később tagadta, hogy az Erdély-zászló használatáért bírságolta meg a résztvevőket, azt állítva: azért büntettek, mert a szervezők felszólítása ellenére sem hagyták el a rendezvény helyszínét. Ennek kapcsán Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke határozottan cáfolta, hogy a felvonulást szervező RMDSZ-nek kifogása lenne az Erdély-zászlóval szemben, és perverziónak nevezte, hogy a csendőrség a szövetségre próbálja hárítani a jelkép eltávolítása miatti felelősséget.

A parlamenti képviselő elmondta: a rendezvényt megelőző egyeztetésen a csendőrség arra figyelmeztette Czirmay Zoltánt, az RMDSZ kolozsvári szervezetének ügyvezető elnökét, hogy az Erdély-zászló románellenes és alkotmányellenes szimbólum, és ha ilyen zászlót látnak a felvonuláson, a szervezők kötelessége ezeket eltávolítani. A felvonuláson is a csendőrség kérte Czirmaytól, hogy szólítsa fel távozásra az Erdély-zászlót vivő személyeket.

Csütörtöki közleményében a néppárt Kolozs megyei szervezete közölte, nem kételkedik abban, hogy a csendőrség akarattal szított feszültséget a szervezők és a résztvevők között. A szervezet bejelentette, a kiállított jegyzőkönyvek elleni fellebbezést követően törvényszéki keresetet nyújt be a csendőrség ellen az alkotmányos jogok megsértése miatt. Ugyanakkor az EMNP elvárja a március 15-i rendezvény szervezését ellátó RMDSZ-től, hogy mutassa be a március 14-én a csendőrséggel tartott egyeztető gyűlés jegyzőkönyvét, amelyben a csendőrség felszólítja az RMDSZ-t az Erdély-zászló használatának tiltására. A néppárt arra szólítja a szövetséget, mutassa be a március 15-e után a csendőrségnek leadott tiltakozását, amelyben hazugsággal vádolja a rendvédelmi szervet.

„Adják törvényszékre a csendőrséget, amiért megsértették a résztvevő ünneplők jogait. Kérjenek nyilvánosan bocsánatot a kolozsvári magyarságtól, amiért szervezési mulasztások miatt nem megfelelő keretek között zajlott le nemzeti ünnepünk” – követeli még közleményében a néppárt. Nemrég egyébként az EMNP és az RMDSZ Kolozs megyei vezetői közösen juttatták el petíciójukat a román belügyminiszterhez, magyarázatot kérve a csendőrség intézkedésére és az Erdély-zászló üldözésének jogalapjára.

Forrás: Erdély-zászló: Soós Sándort is megbüntette a csendőrség – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: