//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, Magyarokról, Politika

Bíznak az Európai Unióban a fiatalok – ujszo.com

Magas az Európai Unió támogatottsága a fiatalok körében. Egy hat országban végzett felmérés alapján a 15–24 éves korosztálynak átlagosan 77 százaléka tartja előnyösnek országuk uniós tagságát. Az euroszkeptikus fiatalok aránya viszont Szlovákiában a legmagasabb.

(ujszo.com – illusztráció – archív)

A fiatalok és az EU

Előnyösnek tartja országa uniós tagságát?*

Németország        87%

Magyarország      79%

Ausztria     77%

Lengyelország      76%

Csehország    73%

Szlovákia   70%

*15–24 év közti fiatalok körében végzett felmérés

Forrás: Bertelsmann Alapítvány

A V4-es országokban, valamint Ausztriában és Németországban végzett felmérés alapján a német (87%) és a magyar (79%) fiatalok körében a legnépszerűbb az Európai Unió, de az utolsó helyen végzett Szlovákiában is 70 százalékuk tartja jó megoldásnak az uniós együttműködést. „Még azokban az országokban is magas az unió támogatottsága a fiatalok körében, ahol a kormányzat képviselői körében erős az unióellenes retorika” – utalt Magyarországra Ján Bartoš, a projekt szlovákiai koordinációjáért felelős IVO társadalomkutató intézet munkatársa. Nem tartja meglepőnek a felmérés eredményét Aart De Geus, a projektet megvalósító német Bertelsmann Alapítvány elnöke. „A fiatalok nem hagyják befolyásolni magukat az EU-ellenes retorikával” – állítja De Geus

A fiatalok az unió legnagyobb előnyének a békét tartják. „A béke és a szabadság elválaszthatatlanul összetartozik az EU-ban, de nem szabad ezeket természetesnek tartani” – jelentette ki Aart De Geus, a projektet megvalósító német Bertelsmann Alapítvány elnöke. Nagyon fontosnak tartják a szabad munkavállalást és a szabad tanulási lehetőséget is az unió tagállamaiban, a szlovákiai fiatalok több mint 60 százaléka nevezte ezt meg az unió egyik legfontosabb vívmányaként.

A fiatalok a legnagyobb problémának az iszlám fundamentalizmust és a terrorizmust tartják, meglepő módon azonban nem a németek félnek a legjobban a terrortól, ahol az utóbbi időben több terrorcselekmény is történt. A terrorizmustól és a migrációtól a lengyel fiatalok tartanak leginkább, 83 illetve 79 százalékuk nevezte ezt meg a legnagyobb problémának. A németek kevesebb mint 64%-a tart a terrortámadásoktól, viszont 63 százalékuk ugyanilyen komoly problémának tartja a klímaváltozást és környezetszennyezést is. (lpj)

Forrás: Bíznak az Európai Unióban a fiatalok | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: