//
most olvassa...
Kormányzás, Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Politika, Történelem

Felújítják a kolozsvári Bánffy-palota homlokzatát – Krónika Online

A Kolozs megyei önkormányzat felújítaná a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumnak helyet adó Bánffy-palota homlokzatát – tájékozatott közleményében a megyei tanács sajtóosztálya.

(kronika.ro)

A munkálatokra az önkormányzat két év alatt több mint 4,5 millió lejt költene a kulturális minisztérium által is jóváhagyott tervezet szerint. A megyei tanács célja az, hogy megfelelő körülményeket biztosítson a palotában különböző kulturális rendezvények lebonyolítására – közölte Alin Tişe, a megyei tanács elnöke. A közleményben kitérnek arra is, hogy bár az ingatlan egy részét visszaszolgáltatták, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum még legalább tíz évig használhatja az épületet, s amennyiben a tulajdonos eladná az épület egy részét, a megyei tanácsnak elővásárlási joga van.

A kolozsvári Bánffy-palotát Erdély legszebb barokk épületeként tartják számon. Bánffy György, Erdély egykori kormányzója építtette 1774–1786 között Johann Eberhard Blaumann tervei alapján. Kormányzói lakásként is szolgált, magas rangú vendégekben is bővelkedett: itt szállt meg 1817-ben I. Ferenc magyar király, osztrák császár és felesége, Karolina Auguszta, majd később Miksa főherceg és két alkalommal Ferenc József is. A számos társadalmi rendezvénynek is otthont adó palotát 1948-ban államosították, az utolsó tulajdonos, Bánffy Dénes és anyja egy kültelki házban élték le hátralévő éveiket. A Bánffy-palotába 1962-ben költözött be a Szépművészeti Múzeum, de csak az 1970-es évek elején vette használatba az épület egészét. Jelenleg több mint 13 ezer műtárgynak ad otthont, a közgyűjtemény állandó kollekciójában 16. századi művek és kortárs alkotások egyaránt szerepelnek.

Forrás: Felújítják a kolozsvári Bánffy-palota homlokzatát – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: