//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar Polgári Párt - MPP, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

A település, ahol a székely furfang nem ismer határokat – Székelyhon

Nem mondanak le a hármasfalusiak három egykori különálló településének megjelöléséről. Miután a rendőrség és törvényszék segítségével Maros megye prefektusa leszereltette a gépkocsivezetőket megtévesztőnek tartott falunévtáblákat, a helyiek faragott táblákat készülnek állítani.

(szekelyhon.ro – Boda L. Gergely)

A székely furfang nem ismer határokat: miután Lucian Goga prefektus jogerős ítéletben elérte, hogy a Makfalvához tartozó Hármasfaluban leszereljék a valamikor különálló településrészeket jelző kétnyelvű falutáblákat, a helyiek más, faragott feliratokat készülnek állítani.

A Maros megyei kormánybiztos a közlekedésbiztonságra hivatkozva távolíttatta el a rendőrség és a törvényszék segítségével a Csókfalva, Székelyszentistván és Atosfalva bejáratát jelző táblákat.

A bírósági indoklás nevetséges: a falunévtáblák semmiféle veszélyt nem jelentettek, hisz puszta létük miatt egyetlen baleset sem történt a Marosvásárhely és Szováta közti, amúgy forgalmas országúton. A hatóságokat valójában a kétnyelvűségen túl a kommunista diktatúra által összeolvasztott három székely falu „feltámasztása” zavarta.

Vass Imre polgármester korábban megígérte, ha a „valós” útjelző táblákkal összetéveszthető fényvisszaverő táblák zavarók, a tavasz folyamán zsindelyes fedelű állványra helyezett faragott táblákat állítanak, alájuk pedig többnyelvű turisztikai útmutatót helyeznek.

A községvezető arról is beszámolt, hogy a szomszédos Kibéd példájára

a község falvaiban visszaállítják a hagyományos utcaneveket is.

Mint részletezte, ezeket is faragott formában szeretnék kifüggeszteni.

Ahhoz viszont, hogy senki semmilyen formában ne köthessen a Csókfalva, Székelyszentistván és Atosfalva megnevezésekbe, a közeljövőben elindítják a falvak hivatalos visszaállításának folyamatát. Első lépésként népszavazást kell kiírni, melynek eredménye már most borítékolható.

Lejártuk a három falut, és a lakosság több mint 99 százaléka azt válaszolta, hogy szeretné, ha visszaállítanánk a települések történelmi neveit. Most már csak ki kell írni a népszavazást

– fejtette ki Vass Imre.

A terv nem újszerű: erről már egy évvel ezelőtt közös sajtótájékoztatón számolt be Brassai Zsombor, az RMDSZ akkori megyei elnöke és Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt országos vezetője.

Forrás: A település, ahol a székely furfang nem ismer határokat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: