//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar-román, Magyarokról, Művelődés, Politika, Régiók/autonómia, Színház

Így szoktatnák magyar színházba a csíki románokat – Székelyhon

Első alkalommal finanszíroz román nyelvű színházi előadásokat Csíkszereda önkormányzata. A Luceafărul elnevezésű programsorozatban négy vendégelőadást lehet megtekinteni.

(szekelyhon.ro/Veres Nándor – archív)

Az ötlet a Csíki Játékszín igazgatójától, Parászka Miklóstól származik, aki szerette volna, hogy a románok számára is biztosítsanak előadásokat – írja az Agerpres hírügynökség.

„A román ajkú lakosságnak nyelvi akadályok miatt nem nagyon volt lehetősége részt venni előadásainkon, így bérletes rendszerben hoznánk előadásokat,

abban a reményben, hogy a közönség megszereti színházunkat, és a magyar nyelvű előadásokra is ellátogatnak majd,

amelyeket az igények függvényében feliratozni is fogunk” – nyilatkozta Parászka.

Marius Ţepeluş helyi tanácsos felkarolta az ötletet, a helyi tanács pedig 40 ezer lejjel támogatja a színházat a projekt kivitelezésében. A tanácsos az Agerpresnek elmondta, a felnőttek és középiskolás diákok számára terveznek vendégelőadásokat, a 40 ezer lejes támogatás pedig még kiegészülhet 200 bérlet összegével is. A tanácsos szerint nagyon sok csíkszeredai román anyanyelvű lakos igényelte, hogy román nyelvű előadásokat is színre vigyenek Csíkszeredában, az esztétikai és kulturális értékekhez pedig mindenki számára hozzáférést kell biztosítaniuk.

„Az ötlet a színháztól származott, és felelős önkormányzatként természetesen elfogadtuk ezt a programot. (…) Ezt a megoldást találtuk, hogy a román anyanyelvű lakosság is hozzáférhessen a kulturális eseményekhez. Eddig is voltak ilyen próbálkozások, hogy román társulatokat hívtunk meg, de ez nem volt rendszeres” – nyilatkozta Füleki Zoltán alpolgármester a hírügynökségnek.

A Csíki Játékszínt 1999-ben alapították, a helyi önkormányzat finanszírozza, és magyar nyelvű előadásokat visznek színre. Az utóbbi években román társulatokat is meghívtak, ugyanakkor próbálkoztak az előadások szinkronizálásával is.

Forrás: Így szoktatnák magyar színházba a csíki románokat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: