//
most olvassa...
egyházak, Emberi jogok, Parlament, Pártok, Politika

Lekerült napirendről az alsóházban a család fogalmát módosító javaslat – Krónika Online

Eljárási okokra hivatkozva levették a bukaresti képviselőház keddi ülésének napirendjéről a család fogalmára vonatkozó alkotmánymódosító kezdeményezés tervezetét.

(kronika.ro)

A törvénytervezetet hétfőn cikkelyenként elfogadta az alsóház, és az eredeti tervek szerint kedden került volna sor a végső szavazásra, 139 támogató, 1 ellenszavazattal és 2 tartózkodással azonban levették a napirendről a tervezetet.

A tervezet értelmében a család „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul”. Jelenleg a „házaspárok” kifejezés szerepel az alaptörvényben, amely a házaspárok önkéntes elhatározásával alapított családról beszél. A Koalíció a családért elnevezésű csoport tavaly fél év alatt a szükséges félmilliónál hatszor több, mintegy hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze a polgári kezdeményezéshez. A kezdeményezést a többségi román ortodox egyház is felkarolta, és erdélyi magyar egyházi vezetők is kiálltak a homoszexuális házasságok alkotmányos tiltásáért folyó aláírásgyűjtés mellett.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakcióvezetője javasolta, hogy vegyék le a tervezetet a keddi ülés napirendjéről. Arra hivatkozott, hogy azt eredetileg a szenátushoz küldték el, hogy első házként tárgyaljon róla, ennek plénuma azonban szerinte „teljesen megmagyarázhatatlan módon” áthárította ezt az illetékességet a képviselőházra.

„Egyetlen törvényes vagy alkotmányos érv sem hangzott el a tegnapi általános vitán azzal kapcsolatban, hogy miért kell az alsóháznak tárgyalnia első házként a tervezetről. Annak érdekében, hogy ne kövessünk el semmiféle hibát ezen rendkívül fontos, hárommillió személy által támogatott kezdeményezés kapcsán, a legjobb megoldás, ha visszaküldjük a tervezetet a házbizottságoknak, hogy együtt döntsenek a hatáskörvita kimenetelét illetően” – idézte Ciolacut az Agerpres hírügynökség.

Románia 2001-ben törölte a büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó” homoszexuális párokat. A 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző neműek kötötték. A Koalíció a családért csoport a Ptk-ban szereplő család-meghatározásnak akar alkotmányos súlyt kölcsönözni.

Forrás: Lekerült napirendről az alsóházban a család fogalmát módosító javaslat – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: