//
most olvassa...
Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Pártok, Politika

Visszatámadnak a Dragnea-per vádlottjai – Krónika Online

A hivatali visszaélésre való felbujtás miatt bíróság elé állított Liviu Dragnea szintén megvádolt volt feleségének ügyvédje szerint az alkotmánybíróságnak ki kell mondania: szükséges egy összeghatár, ami alatt nem bűncselekmény a visszaélés.

Az ügyben Liviu Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana is a vádlottak padját ül (kronika.ro)

Ellentámadásba lendültek a vádlottak a Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ellen hivatali visszaélésre való felbujtás miatt indított perben: a legfelsőbb bíróság az egyik vádlott ügyvédje kérésének helyt adva az alkotmánybíróságtól kérte a hivatali visszaélés meghatározását tartalmazó törvények alkotmányosságának vizsgálatát.

Az ügyben Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana is a vádlottak padját ül, az ő jogi képviselője, Toni Neacșu kedden elmondta: azt szeretné elérni, hogy az alkotmánybíróság mondja ki: ellentétes az alkotmánnyal, hogy a törvényben nem határoztak meg egy olyan összeghatárt, amely alatt az okozott kár nem minősül bűncselekménynek. A legfelsőbb bíróság egyben felszólította az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályt (DNA): április 25-éig írásban közölje, szerinte pontosan milyen törvényeket sértettek meg a vádlottak. Az ügyben eljáró DNA-ügyész ezzel szemben a keddi ülésen kijelentette: a vádiratban ezt már megtette.

Mint arról beszámoltunk, Liviu Dragneát a Teleorman Megyei Tanács elnökeként hivatali visszaélésre való felbujtás és csalás miatt állította bíróság elé a DNA. Az ügyészek szerint Dragnea közbenjárt, hogy két személyt a megyei gyermekvédelmi igazgatóság alkalmazzon, holott tisztában volt vele, hogy valójában mindketten a PSD Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak.

Dragnea és volt felesége, Bombonica Prodana ellen tavaly júliusban emelt vádat a DNA hivatali visszaélésre és okirat-hamisításra való felbujtás miatt. A DNA szerint Prodana a Teleorman megyei gyermekvédelmi hatóság középvezetőjeként – a hatóság szintén meggyanúsított igazgatójával, Floarea Alesuval együtt – elnézte, hogy két beosztottja hosszú időn keresztül nem jár be a munkahelyére, így azok háborítatlanul fölvették meg nem szolgált fizetésüket. A kérdéses időszakban – 2006 és 2012 között – Dragnea volt a megyei közgyűlés elnöke. A DNA szerint utasította a gyermekvédelmi hatóság vezetőit az államkasszának összesen 91 ezer lejes kárt okozó rendellenesség elkendőzésére.

A per egy korábbi tárgyalásán a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságnál fiktíven alkalmazott Adriana Botorogeanu és Anisa-Niculina Stoica, valamint Gheorghe Nicușor, a hatóság osztályvezetője egyaránt elismerte a DNA vádjait. Mindhárom vádlott kérte, hogy egyszerűsített eljárással tárgyalja ügyüket a bukaresti legfelsőbb bíróság, ami azt jelenti, hogy egyharmaddal csökkenhet a kiszabható büntetésük. Liviu Dragnea ártatlanságát hangoztatta, szerinte ugyanis a vád két-három, szerinte hamis állításon alapszik. A keddi tárgyaláson egyébként tüntetők kis csoportja várta Dragneát, a lemondását követelve.

Forrás: Visszatámadnak a Dragnea-per vádlottjai – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: