//
most olvassa...
Emberi jogok, Művelődés, Politika, Színház

Honoráriuma levonásával „büntették az agresszív ukrán rendezőt – Krónika Online

Honoráriuma levonásával „büntette” Andriy Zholdak rendezőt a Kolozsvári Magyar Színház az egyik színésznő elleni agresszióért. Tompa Gábor igazgató szerint az ukrán színházi szakember megbánta a történteket.

(kronika.ro)

A kincses városi teátrum igazgatója a román közszolgálati televízió (TVR) kolozsvári területi stúdiója magyar adásának meghívottjaként számolt be arról, hogy nem maradt következmények nélkül a Krónika által nyilvánosságra hozott incidens. Tompa Gábor a szerda délután sugárzott interjúban elmondta, kivizsgálták a történteket, ennek nyomán pedig levontak Andriy Zholdak rendező honoráriumából „egy bizonyos összeget”. A direktor elismerte, hogy a pénteki bemutató után a színészek „ki voltak borulva”.

Tompa Gábor hangsúlyozta: Zholdak közölte vele, hogy megbánta a történteket, és szerinte bocsánatot fog kérni a bántalmazott színésznőtől. Az ukrán rendező állítólag azzal magyarázta a történteket a színházigazgatónak, hogy elvesztette a fejét, mert nem tetszett neki a művész játéka. „Egy olyan szenvedélyes rendezőről van szó, aki nem tudta fékezni az indulatait” – magyarázta az igazgató, aki ugyanakkor elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek nevezte a történteket.

„Semmiféle agressziónak nincs létjogosultsága a színházi munka során” – nyilatkozta a kolozsvári tévének, majd példaként említett kemény kezű rendezőket, mint amilyen szerinte Harag György volt.

„Meg lehet kérdezni például Sebők Klárát, akit minden próbán megríkatott Harag. De ez a fajta keménykezűség természetesen nem öncélú, hanem a megfeszített színészi jelenlétet szolgálja” – tette hozzá Tompa. Az igazgató-rendező hangsúlyozta, bár semmilyen szinten nem fogadható el és nem engedhető meg az erőszak, a „mélységekig leérő” színházi munkában „le kell szállni a poklokra és meg kell járni a poklokat”. „Gyakran megtörténik, hogy színész és rendező összekapnak, aztán természetesen kibékülnek, ugyanakkor a próbafolyamat nem zökkenőmentes, de ez természetes” – tette hozzá.

A színház igazgatója a kolozsvári stúdióban lezajlott beszélgetés során hosszasan bírálta az incidens kapcsán megszólalókat, akik szerinte „rögtönítélő bíróságként” a színháznak akarnak ártani, anélkül, hogy pontosan tudták volna, mi történt. Azokat is elmarasztalta, akik a különböző közösségi oldalakon, portálokon szóltak hozzá az esethez. Tompa cáfolta azt a több helyen megjelent híresztelést, miszerint elcsattant egy pofon. Elmondása szerint az történt, hogy Zholdak megrángatta a színésznő vállát, és felemelte a kezét, ezt követően az ukrán rendezőt kivitték az udvarra, hogy lecsillapodjon.

Így az igazgató szerint sikerült „házon belül” megakadályozni, hogy a dolgok elfajuljanak, ezért szerinte nem volt indokolt kihívni a rendőrséget. Arra is kitért, az érintett színésznő szabad akaratából döntött úgy, hogy nem tesz feljelentést, és senki sem befolyásolta ebben. Hozzátette: nem volt szó róla, hogy a közeljövőben ismét meghívják vendégrendezőnek Andriy Zholdakot.

Forrás: Honoráriuma levonásával „büntették az agresszív ukrán rendezőt – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: