//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Emberi jogok, Politika, Történelem, XX. század

Újabb egykori román börtönparancsnok vonul rács mögé – Krónika Online

Emberiesség elleni bűncselekményekért húsz év börtönbüntetésre ítélte jogerősen a bukaresti legfelsőbb bíróság szerdán Ion Ficiort, a Duna-deltában felállított peripravai munkatábor egykori parancsnokát, akit több mint száz politikai fogoly haláláért tartanak felelősnek. Ő a második, rács mögé küldött „kommunista pribék”.

Ion Ficior (kronika.ro)

A legfelsőbb bíróság a bukaresti ítélőtábla tavaly márciusban alapfokon kihirdetett ítéletét hagyta helyben. A verdikttel szemben fellebbezésnek helye nincs, a rendőrség várhatóan a következő órákban előállítja a 88 éves Ficiort a büntetés végrehajtása érdekében.

A főügyészség 2014-ben emelt vádat a peripravai lágert 1958 és 1963 között irányító Ficior ellen. A vád szerint a Duna-deltában felállított munkatábort azzal a céllal működtették, hogy „megsemmisítsék” a fogvatartottakat, akiket a kommunista rendszer ellenségeinek tekintettek. Az ügyészség szerint az embertelen fogvatartási körülmények, rendszeres verések, az ivóvíz, az élelem és az orvosi ellátás hiánya miatt 103 fogoly halt meg Ficior parancsnoksága idején a peripravai munkatáborban. Peripraván főleg a rendszer által ellenforradalmároknak tartott elítélteket, közöttük erdélyi ötvenhatosokat tartottak fogva, például Páskándi Géza írót, Páll Lajos festőművészt, Dávid Gyula irodalomtörténészt.

A bukaresti ítélőtábla tavaly kártérítés kifizetésére is kötelezte Ficiort, amit a legfelsőbb bíróság ugyancsak helyben hagyott. Ennek megfelelően a jelenleg 5000 lejes nyugdíjból élő volt börtönparancsnoknak 310 ezer eurót kell fizetnie a perben sértett félként szereplő egykori hozátartozóknak. Ficiornak a belügyminisztériummal, a pénzügyminisztériummal és az országos büntetés-végrehajtási intézettel közösen kell kifizetnie a kárpótlást.

Ion Ficior a második egykori börtönparancsnok, aki letöltendőt kap. A hírhedt Râmnicu Sărat-i börtön egykori parancsnokát, Alexandru Vișinescut tavaly februárban jogerősen ugyancsak húsz év börtönbüntetésre ítélték, azóta büntetését tölti. A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) 2013-ban tett büntetőjogi feljelentést több – a sajtó által „kommunista pribéknek” nevezett –, még életben lévő volt börtönőr és munkatábor-parancsnok ellen. Idén március elején szintén emberiesség elleni bűncselekmények miatt vádat emelt a bukaresti legfőbb ügyészség Marian Petrescu, a galaci börtön egykori parancsnoka ellen, akit 102 elítélt, köztük 90 politikai fogoly haláláért tartanak felelősnek.

Forrás: Újabb egykori román börtönparancsnok vonul rács mögé – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: