//
most olvassa...
Befektetések, Gazdaság, Idegenforgalom, Infrastruktúra, Kormányzás, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Rosszban élmenők – e-nepujsag.ro

Van olyan statisztika, amelyikben hazánk az európai élmezőnyben tanyázik, csak déli szomszédaink előznek meg: ez a közúti balesetek áldozatainak egymillió lakoshoz viszonyított száma. Évente egy nem is túl kis település lélekszámát kitevő embertársunk életét követelik a balesetek, és akkor még nem esett szó a sérültekről, akiknek az élete megmarad, de sokukból aligha lesz többé egészséges ember.

Az európai szintű statisztika ellenpólusán a svédek és a britek helyezkednek el. Meg lehet nézni az említett országok úthálózatai közötti különbséget, és elgondolkodni közben azon is, hogy vajon a skandinávoknál vagy a brit szigeteken mit eredményezne az, ha egy 2004-ben beígért négyszáz és néhány kilométeres sztrádából 13 év alatt 52 kilométert sikerült volna megépíteni, mint itt, Észak-Erdélyben. Vagy ha egy vadonatúj pályát el kéne bontani, mert omladozna rögtön a megépítés után. Tüntetéseket nem biztos, mert jobb helyeken az ilyen szintű szakik nem ragadnak meg a közéletben, nemhogy négyévente újraválasztásért tolakodnának.

Ám nem csak az úthálózat sűrűsége és állapota teszi a különbséget ennek a statisztikának az élmenői és sereghajtói között. A jó utakhoz hasonlóan fontos a közlekedés résztvevőinek képzése és nevelése is, nem csak a járművezetőkre gondolva itt. Dicséretes, hogy újabban a rendőrség kisdiákoknak is egyre gyakrabban tart fejtágítót a szabályos közlekedésről, de még jobb lenne már az elemi iskola szintjétől rendszeresen oktatni a közlekedési ismereteket. Mert ez szó szerint életbevágó kérdés, azt is tekintve, hogy ugyanez a statisztika nem tér ki rá külön, de jól ismert jelenség, hogy az áldozatok jelentős része gyalogos. Szó se róla, a járművezetői képzésen is bőven lenne mit javítani, ha a hatóságok is megértenék, hogy egy pár tucat órás tanfolyam elvégzése, amely alatt a jármű alapszintű kezelését jó, ha sikerül leoktatni, még nem jelenti azt, hogy a végzős közlekedni is megtanult az adott járművel. Ezen a téren mifelénk igencsak érdekes lehetőségeket hordoz magában a közelben épülő motorsportpark, amely egyben kiváló oktatóközpont is lehetne, amilyenhez hasonló számtalan működik a motorsportos közvetítésekből ismert legendás aszfaltcsíkokon is szerte a világon. Sok hatóságnak lenne bőven dolga azon, hogy ebben a szomorú statisztikában elinduljunk az élről legalább a középmezőny felé, de mindehhez közlekedőként magunk is hozzátehetjük a részünket a szabályok és a közlekedőtársak tiszteletével.

Forrás: Rosszban élmenők | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: