//
most olvassa...
Gazdaság, Környezetvédelem, Kormányzás, Magyar szervezetek, Mezőgazdaság, Parlament, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Túl szigorúnak tartják az erdészeti kihágásokért járó bírságokat – Krónika Online

Az RMDSZ azt szorgalmazza, hogy az erdészeti kihágásokért kiróható büntetésekre vonatkozó sürgősségi kormányrendelet vitáján az elsődleges szempont az illegális fakitermelés megállítása és azok megfelelő szankcionálása legyen – jelentette ki Korodi Attila.

(kronika.ro)

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően nyilatkozott, hogy az alsóház mezőgazdasági szakbizottsága kedden tárgyalta az erdészeti kihágásokkal kapcsolatos új törvénytervezetet. Emlékeztetett: a szakértői kormány a tavaly sürgősségi kormányrendelettel emelte meg az erdészeti kihágások esetében kirótt bírságok értékét, ez számos elégedetlenséget váltott ki, hiszen amellett, hogy sok szempontból kifogásolható volt a büntetések mértéke, sok esetben technikai hibákért is jóval nagyobb büntetéseket írt elő, mint a falopásért. „A jelenlegi tervezet csökkenti és ugyanakkor egyensúlyt hivatott teremteni az indokolatlanul nagy bírságok értékei között” – mondta Korodi Attila.

Magyar Lóránd Szatmár megyei képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleg hatályban lévő jogszabály az erdészeti hivatal vezetőjét bünteti bármilyen törvénysértés esetén. A szakbizottsági vita során azonban változtattak ezen az előíráson, így a büntetést nem az erdészeti hivatal alkalmazottja, hanem amennyiben állami tulajdonban van az erdőterület, akkor az azt kezelő illetékes intézménynek vagy az erdészeti hivatalnak kelljen kifizetnie.

A Cioloş-kormány által tavaly októberben elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint az erdészeti kihágások miatt kirótt bírságok összege jelentősen növekszik, a területek törvényes tulajdonosait 1000-től 5000 lejig terjedő büntetéssel sújthatják, ha nem biztosítják az őrzést, vagy nem jelölik ki a terület határait. 1000-től akár 5000 lejig terjedő szankció vonatkozik az erdészeti személyzetre is kihágás esetén.

1000 és 12 000 lej közötti bírság jár mindazoknak, akik törvénytelenül vágnak ki fát, facsemetét vagy karácsonyfának valót, amennyiben a kár értéke nem haladja meg az adott fafajta „lábon álló” köbméterenkénti átlagértékének ötszörösét. Öt- és tízezer lej közötti büntetéssel, illetve a faanyag elkobzásával sújthatók azok, akik eredetet és törvényes kitermelést igazoló irat nélkül szállítják, átveszik, tárolják vagy feldolgozzák a faanyagot – beleértve a karácsonyfának szánt fenyőt is. 3000–6000 lejt fizet az is, aki lejárt érvényességű kísérőlevéllel szállít fát. A törvénytelen szállításra használt járműveket elkobozhatják, ugyanakkor a csendőrség is bírságolhat.

A szankciók drasztikus emelése ellen az Erdőgazdálkodási Egyesület (AAP) nevű civil szervezet is tiltakozott, rámutatva, hogy a rendelet technikai jellegű hibákért jóval nagyobb bírságokat ír elő, mint a falopásért. Rámutattak: a bírságok mintegy 30 százaléka az erdészekre vonatkozik, ez pedig a kis keresetű érintettek magáncsődjéhez is vezethet.

A téma kapcsán korábban Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke korábban úgy fogalmazott, a borsos büntetések miatt egyre több erdész hagyja el a szakmát, egyre kevesebben vannak terepen, hiszen „az erdészeknek azzal kell tölteniük az időt, hogy háromszor beüssék ugyanazokat az adatokat”. „A gazdák számára is nagyon magasak a büntetések, emiatt Hargita megyében nehezen lehet tűzifához jutni. A tűzifa ára olyan borsos lett a téli hónapokban, hogy az emberek nem tudták megfizetni, ráadásul mindez ott történt, ahol sok az erdő” – mondta a képviselő.

Forrás: Túl szigorúnak tartják az erdészeti kihágásokért járó bírságokat – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: