//
most olvassa...
Cotroceni, EU, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Politika

Vegyes fogadtatásban részesült a Toader-jelentés – Krónika Online

Míg Sorin Grindeanu miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet a főügyészek tevékenységéről szóló jelentés kapcsán, hogy egy intézménynek a vezetők személyétől függetlenül kell működnie, Klaus Johannis elnök kiállt a főügyészek mellett.

Tudorel Toader (kronika.ro)

Sorin Grindeanu miniszterelnök tudomásul vette Tudorel Toader igazságügy-miniszter döntését, miszerint szakmai tevékenységük átvilágítása után nem javasolja Augustin Lazăr legfőbb ügyész és Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészének menesztését, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az állami intézményeknek tiszteletben kell tartaniuk az alkotmányos korlátokat, a korrupcióellenes küzdelem pedig nem fűződhet egyetlen személy nevéhez.

A miniszterelnöki hivatal szerdán este közleményben reagált Toader jelentésére. Ebben leszögezi: az igazságügyi tárcavezetőnek törvény szavatolta joga kiértékelni a főügyészek tevékenységét. Egyben megjegyzi: nem hagyható figyelmen kívül az alkotmánybíróság ítélete, amely szerint a DNA túllépte hatáskörét. A dokumentum leszögezi: a román kormány elkötelezett a korrupcióellenes harc folytatása mellett, az azonban nem függhet egyetlen személytől, a korrupcióellenes szerveknek éretté kell válniuk, és a vezetőjük személyétől függetlenül kell működniük. „Egy intézvényt nem szabad összetéveszteni egy személlyel, bárki is legyen az” – állapítja meg a közlemény.

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ugyanakkor közölte: nem tudja elfogadni a következtetést, mivel ha a jelentés kemény bírálatokat fogalmazott meg, akkor érthetetlen, miért maradhatnak a főügyészek a helyükön. Dragnea hiányolja a két ügyész tisztségében való megtartásának indoklását. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy Toadert meneszteni kéne.

Az igazságügy-miniszter jelentésére reagálva Klaus Johannis államfő kifejtette: a miniszter „munkaköri leírásának” része, hogy figyelemmel kövesse a főügyészek tevékenységét, megjegyezte ugyanakkor, hogy elégedett a legfőbb ügyészség tevékenységével, beleértve a DNA tevékenységét is. Kijelentette: elvárja az igazságügy-minisztertől, hogy támogassa a főügyészek tevékenységét. Rámutatott: ha valós együttműködés zajlik a tárca és a legfőbb ügyészség között, akkor a dolgok jó irányba haladhatnak, nem úgy, mint az év elején, amikor a tárca és az ügyészség szögesen ellentétes álláspontot képviselt a büntető törvénykönyv módosításáról szóló 13-as számú sürgősségi kormányrendelet ügyében. „Már mondtam, és megismétlem: a legfőbb ügyészség, beleértve a DNA-t is, nagyon jól végzi a dolgát” – jelentette ki Johannis.

Nem mindenki osztja az elnök álláspontját: elődje, Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, a DNA főügyészének volt pártfogója úgy vélekedett, Tudorel Toader elemzése profi volt, a következtetése azonban szolgához méltó, mivel megállapította, hogy a DNA súlyosan megsértette az alkotmányt, mégsem időszerű a felelősök szankcionálása. Ezért „érdekvezérelt piperkőcnek” nevezte a minisztert. Augustin Lazăr legfőbb ügyész közölte: az ügyészség tudomásul vette a jelentés következtetéseit, és tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését.

Mint arról beszámoltunk, Tudorel Toader megállapítása szerint a DNA súlyosan áthágta az alkotmányos jogköreit és a jogállamiság korlátait, amikor indított annak kiderítésére, milyen körülmények között fogadta el a kormány a büntető törvénykönyv módosításáról szóló, vitatott 13-as sürgősségi rendeletet. Hozzátette: a konfliktust az alkotmánybíróság oldotta fel, amikor kimondta: a DNA túllépte a hatáskörét. Kijelentette: a DNA ballépése nem indokolható a korrupcióellenes harccal. Toader szerint a hasonló esetek elkerülése érdekében a tárca folyamatosan ellenőrzi majd az ügyészségek tevékenységét. Mindazonáltal a főügyészek menesztését nem tartotta indokoltnak.

Forrás: Vegyes fogadtatásban részesült a Toader-jelentés – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: