//
most olvassa...
Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Történelem, XVIII-XIX. századok, XX. század

Folytatódhat a diószegi Zichy-kastély felújítása – Krónika Online

Teljes egészében megújul a bihardiószegi Zichy-kastély, miután várhatóan május végén bejelentik a még felújítatlan rész restaurálására vonatkozó kivitelezési szerződés aláírását – közölte Mados Attila polgármester a Krónika érdeklődésére.

(kronika.ro/Bihoreanul)

A Bihar megyei községközpont elöljárója emlékeztetett arra, hogy a barokk stílusú, B kategóriás műemlék épületnek az egynegyedét, valamint a teljes tetőszerkezetét felújították 2012 és 2014 között egy határon átívelő együttműködési program keretében. Az épületszárny azóta egy helyi, érmelléki múzeumnak, könyvtárnak és közösségi térnek ad otthont. „A vidékfejlesztési minisztériummal tavaly aláírtuk a szerződést, amelyben európai uniós forrásokból, 500 ezer euróból gyakorlatilag a teljes kastélyépületet fel fogjuk újítani” – mondta el lapunknak Mados.

(kronika.ro/Bihoreanul)

Az 1700-as években egy holland generális által építtetett ingatlan 1810-ben került a Zichy család oroszvári ágának birtokába. Nevét Zichy Ferencről kapta, akinek leszármazottai közül Zichy Tivadar – az 1920-as román agrárreformot követően – 1930-ban ruházta át a kastélyt a román államra. Feltételként megszabta, hogy a birtok befogadja a vincellériskolát, ám az csak 1965-ig működhetett ott. Később a Bihar megyei Agronómusok Háza, varroda és tésztakészítő laboratórium is volt az egykori impozáns kúriában. Főnemesi örökösök hiányában a rendszerváltás után a helyi önkormányzat igényelte vissza, hogy aztán hosszas pereskedés után 2012-ben jogerősen is birtokba vegye.

Forrás: Folytatódhat a diószegi Zichy-kastély felújítása – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: