//
most olvassa...
Befektetések, Felvidék/Szlovákia, Gazdaság, Kárpát-medence, Korrupció/gyanús ügyek, Politika

A korrupcióban továbbra is verhetetlenek vagyunk – ujszo.com

A szlovákiai cégvezetők döntő többsége úgy látja, hogy a visszaélések és a korrupció mindennaposak az üzleti életben – derül ki az EY könyvvizsgáló cég legfrissebb felméréséből. Szlovákia a tegnap közzétett toplistán szereplő 41 ország közül a negyedik legkorruptabb.

A cégvezetők harmada társaságuk érdekében a kenőpénz fizetésétől sem riad vissza (ujszo.com/Pavol Funtál – illusztráció)

Az EY Visszaélési Felmérésében – amely 41 EMEIA (Európa, KözelKelet, India, Afrika) ország összesen 4100 cégvezetőjének részvételével készült – a megkérdezett szlovákiai cégvezetők 81 százaléka tapasztalja, hogy a kenőpénzek és a korrupció az üzleti élet mindennapos részét képezik – nyilatkozta Daniel Bican, az EY közép-európai menedzsere. Az idei érték több mint 20%-kal haladja meg a kelet-közép-európai átlagot, amivel Szlovákia bekerült a korrupció által leginkább érintett országok, mint például Dél-Afrika, India és Egyiptom közé az EMEIA régióban. A cégvezetőknek ráadásul alig a tizede van meggyőződve arról, hogy a hatályos jogszabályok valóban segítenek a korrupció elleni harcban.

Nem nyújtanak pozitív példát azonban a cégvezetők sem. A kutatás rámutatott arra, hogy a saját gyakorlatára vonatkozó kérdések esetén régiónk cégvezetőinek a 77 százaléka karrierjének előmozdítása, jutalom ígérete vagy a cég túlélése érdekében hajlandó lenne etikátlan eszközökhöz nyúlni. A régiós vezetők 10 százaléka hajlandó lenne például feljavítani vállalata pénzügyi kimutatásait a pénzügyi célok teljesítése érdekében, harmaduk pedig a kenőpénz fizetésétől sem riadna vissza.

Az elmúlt évek során a cégvezetők felismerték a tudatos ellenőrzés fontosságát. A korábbi fenntartásaikkal ellentétben a mostani felmérésben a megkérdezettek csaknem háromnegyede hasznosnak tartana valamilyen monitoring rendszert a visszaélések megelőzésére és kiszűrésére. Például a válaszadók negyede gondolja úgy, hogy a vállalatnak hasznos nyomon követnie az alkalmazottak céges eszközökről bonyolított telefonhívásait vagy e-mailezéseit. Ezzel a megoldással a régiós vezetők 16, illetve 14 százaléka ért egyet. A felmérésből azonban az is kiderült, hogy amíg a szlovákiai vállalatvezetők mindössze kétharmada, addig a keleteurópai vezetők csaknem háromnegyede hisz a személyes felelősségre vonás elrettentő erejében, ha visszaélésekről van szó. (mi, TASR, MTI)

Forrás: A korrupcióban továbbra is verhetetlenek vagyunk | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: