//
most olvassa...
Cigányok/Romák, Magyarokról, Politika

Tüntetnek a közbiztonságért Gyergyószentmiklóson – Krónika Online

Feszült a hangulat Gyergyószentmiklóson a múlt pénteki tűzeset óta: ma délután a helybeliek utcára vonulnak a közbiztonság javítását követelve, a romák újabb atrocitásoktól tartanak.

(kronika.ro)

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a múlt pénteki gyújtogatás óta Gyergyószentmiklóson: a helybeliek utcára vonulnak csütörtökön délután a közbiztonság megerősítéséért az Arbor Vállalkozói Szövetség és a helyi polgárőrség kezdeményezésére.

„Nem uszítani akarunk, megoldásokat akarunk megfogalmazni” – szögezte le a Bajkó László, a tüntetést szervező polgárőrség vezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, csütörtökön 17 órakor a művelődési ház előtti térre várják azokat a felelős helybelieket, akik úgy érzik, „alkotmányos jogaink szerint a jelenleginél jobb közbiztonságot érdemelnénk”. A megmozduláson egy petíciót is felolvasnak, melyet közfelkiáltással fogadnak el, majd elküldik a rendőrségnek, a prefektúrának és a megyei tanácsnak.

Bajkó László hozzátette: a rendezvényre a gyergyószéki települések lakóit is várják. „Azt kérjük, hogy a közbiztonságért felelős hatóságok a gyakran felületesen elvégzett munka helyett tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minden helybeli a közbiztonságot illetően azt kapja, ami neki jár” – mondta a polgárőrség vezetője. Bajkó elmondta továbbá, múlt péntekig nem volt példa önbíráskodásra a városban. „Ennek nem szabadna újra megtörténnie, mert nem az előidézők lesznek a károsultak, hanem azok, akiknek joggal vagy csak félig jogosan varrják a nyakukba ezt a cselekedetet. Nem a jól menő vállalkozóra vagy annak fiaira kell a bélyeget rásütni, az ok az, hogy a mindenkori városvezetés ezeket a problémákat túl felületesen kezelte” – jegyezte meg Bajkó László.

Az Arbor Vállalkozói Szövetség képviselője, Bajkó Tibor szerint a közösségi akarat megnyilvánulása egy jelzés kell hogy legyen egyrészt a hatóságok felé, másrészt azok irányába, akik nem tartják tiszteletben a törvényt. „Nem a székelyek és a cigányok közötti konfliktusról beszélünk: nem megengedhető, hogy az adófizető és az adófizetést messze elkerülő állampolgár úgy él együtt, hogy ez az adófizető rovására történik. Ez az állapot nem fenntartható, ennek sürgősen véget kell vetni” – fogalmazott a vállalkozó.

(kronika.ro)

Nagy Zoltán polgármester egy nappal korábban elmondta, még mindig fesztült a hangulat a városban, a rendőrök és a csendőrök továbbra is rendszeresen járőröznek a romák lakta városrészeken újabb konfliktusok megelőzése érdekében. Az elöljáró szerint a városban az a hír is elterjedt, hogy egy autóbusznyi roma érkezik a városba, hogy bosszút álljon a múlt pénteki gyújtogatás miatt, az információnak azonban nincs valóságalapja.

A roma nemzetiségű családok is tartanak az atrocitásoktól: kedden reggel többen is megkeresték a polgármestert azzal, hogy féltik hozzátartozóikat, fokozott védelmet kérnek. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint 440 gyergyószentmiklósi vallotta magát romának, az önkormányzat által készített felmérés szerint azonban valójában 850 személyről van szó. A helyi rendőrség szerint a múlt pénteken felgyújtott, Tölgymező utcai házban két család élt, összesen tizenhárom személy. 2015 óta tizenhét esetben róttak ki bírságot valamelyik családtagra, emiatt összesen 8000 lejjel tartoznak a hatóságoknak.

Amint arról beszámoltunk, a hatóságok gyanúja szerint bosszúból gyújthatták fel Gyergyószentmiklóson egy roma család házát és melléképületét. Az esetnek nincsenek áldozatai. A rendőrség szerint a bűncselekmény egy csütörtöki nagy összegű pénzlopással állhat összefüggésben. Ekkor roma fiatalok egy útkereszteződésben kirabolták a város egyik köztiszteletben álló vállalkozóját. A városban azt beszélik, egy autós-motoros banda lehet a felelős a tűzesetért, erre azonban egyelőre nincs bizonyíték. Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő elmondta, az ügyet a gyergyószentmiklósi rendőrség és az ügyészség is vizsgálja.

Forrás: Tüntetnek a közbiztonságért Gyergyószentmiklóson – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: