//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Gazdaság

A Fű, az FBI és az Új Generáció – ujszo.com

Úgy indult, hogy a kiberbiztonságról írok egy elemzést egy think-tank számára. Az ember ilyenkor háttérbeszélgetéseket szervez, gyűjti az információkat, és néha meglepetés éri, új szempont, vagy egy régebbi mozaikdarab kerül új megvilágításba. Egy plasztikus példa viszont teljesen megváltoztatta a közigazgatás jövőjéről alkotott képemet.

(ujszo.com)

Az FBI vezetőjét, James Comeyt azzal bízták meg, hogy toborozzon 2000 új embert a szövetségi rendvédelmi szervhez, ráadásul javarészt kiberbiztonsági gurura lenne szükség, tehát informatikusokra. Comey azt mondta a megrökönyödött törvényhozóknak, hogy sajnos szinte lehetetlen az élvonalbeli hackerekből bárkit is felvenni szövetségi alkalmazottnak, mivel aki az elmúlt három évben elszívott akár egyetlen marihuánás cigarettát, azt tilos alkalmazni. Ez a szabály már alighanem több mint fél évszázados, de érvényes. Úgy fest, komoly fejtörtést okoz az USA-ban, hogy az IT-szakemberek mekkora része szív el időnként egy-egy jointot.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a fiatalok nemcsak az FBI-hoz nem szegődnek el, hanem közalkalmazásba sem, és nem csak a marihuána miatt. Az új generáció izgalmas szakmákban gondolkozik, és nem feltétlenül csak a pénz miatt. Ami biztos, az az életpálya már végképp a múlté, hogy valaki 23 évesen belép egy munkahelyre, majd 65 évesen elmegy nyugdíjba. Elviekben is, generációsan is, és lassan az állami nyugdíjkasszák állapota miatt is.

A közigazgatás emberi erőforrás rendszerét újra kell gondolni néhány területen, a titkosszolgálatoknál, egyéb szerveknél valóban a droggal kapcsolatos kérdések is égetőek lehetnek. Mi várható, mi az a szint, amikor az utánpótlás annyira kritikus lesz, hogy nemzeti érdekké válik a lazább szabályozás, a rugalmasabb fizetés, a flexi munkaidő vagy a néhány évre szóló alkalmazás a határozatlan életpálya helyett? A multiknál és nemzetközi szervezeteknél is hozhat változást a következő generáció: hajlandóak lesznek a fiatalok ingyen gyakornokoskodni? Nemrég egy olyan fiatal tüntetett, aki sátorban lakott az ENSZ-gyakornoksága idején, a zord gyakornoki körülmények miatt. Az uniós intézmények egyébként fizetnek. A „jól mutat majd a CV-dben, ha nálunk dolgozol egy kicsit ingyen” érvre egyre kevésbé vevők. Ráadásul tényleg élni kell valamiből.

A könnyű drogok, a felgyorsult munkaerőpiac, az online világban felnőtt generációk keresztmetszetében a régi állami rendszereket és a közigazgatást is újra kell gondolni. A hatékony közigazgatásnak szüksége lesz azokra, akik most semmi pénzért nem állnának be oda. El kell érni, hogy mérlegeljék ezt a karriert is, legalább pár év erejéig. A végén nekünk, polgároknak lenne egyszerűbb az önkormányzatoknál és az állami adminisztrációnál.

Forrás: A Fű, az FBI és az Új Generáció | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: