//
most olvassa...
Korrupció/gyanús ügyek, Magyar szervezetek, Parlament, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Dragnea elutasítja a rokonok alkalmazását – Krónika Online

Nem támogatja Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) – a kormány fölötti befolyást de facto gyakorló – elnöke azt a tervezetet, amely oly módon lazítaná fel az összeférhetetlenségi törvényt, hogy elviekben a rokonok alkalmazását is kivonná a bűncselekmények köréből.

(kronika.ro)

„A rokonok ügyével nem értek egyet. A rokonokkal otthon jó találkozni ünnepekkor, karácsonykor, hétvégén. Nem értek egyet azzal, hogy egy köztisztség viselője saját rokonát alkalmazza irodájában. Egyértelműen nem” – fogalmazott Dragnea.

Mint arról beszámoltunk, szociáldemokrata javaslatra a képviselőház jogi bizottsága kedden délután olyan módosító javaslatot fogadott el, amely jóformán kivonja az összeférhetetlenséget a bűncselekmények köréből, mivel megkönnyíti a rokonok alkalmazását a politikusok számára. A módosítás értelmében a Btk. 301. és 308. cikkelyében szereplő összeférhetetlenséget a hivatali tisztség egyes személyek kedvező helyzetbe hozására történő felhasználására módosították.

A Mediafax rámutat: az RMDSZ-es Márton Árpád által benyújtott módosító javaslat szerint azon közhivatalnok tettét, aki hivatali teendői teljesítése során olyan cselekedetet valósított meg, amely révén saját maga, házastársa, vagy második fokozatú rokona anyagi haszonhoz jutott, és ezzel közérdeket sértett, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, és három évre eltiltják a közhivatal viselésétől. Vagyis ahhoz, hogy az illető felelősségre vonható legyen, bizonyítani kell, hogy tettével – például egy rokona alkalmazásával – közérdeket sértett. Ha ez nem sikerül, akkor elvileg bármely rokon probléma nélkül alkalmazható.

Az eredeti változatban az szerepel, ha az érintett olyan döntések meghozatalában vett részt, amelyek nyomán ő vagy családtagjai, illetve olyan személyek, akikkel az előzőt öt évben kereskedelmi vagy munkaviszonyban állt, közvetlenül vagy közvetett módon anyagi haszonra tettek szert. A jogi bizottság PSD-s elnöke, Eugen Nicolicea azzal indokolta a módosítás szükségességét, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás számos esetben problémás volt az összeférhetetlenséget illetően, ezért használják helyette a hivatali tisztség egyes személyek kedvező helyzetbe hozására történő felhasználását.

Forrás: Dragnea elutasítja a rokonok alkalmazását – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: