//
most olvassa...
Erdélyi Magyar Néppárt - EMNP, EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Pártok, Politika, Régiók/autonómia

Székelyudvarhelyen tartja tisztújító kongresszusát az EMNP – Krónika Online/MTI

Április 22-én Székelyudvarhelyen tartja tisztújító kongresszusát az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – jelentette be egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón Szilágyi Zsolt, a párt elnöke.

Szilágyi Zsolt (kronika.ro – archív)

Szilágyi Zsolt elmondta: elkezdődött már, és az elkövetkező napokban folytatódik a megyei szervezetek tisztújító gyűléseinek a sorozata. Ezek a testületek tehetnek jelöléseket az elnök személyére, és elnökségi tagokra. Hozzátette: a Szilágy megyei szervezet újabb mandátumra jelölte, és ezt el is fogadta. Azt is megjegyezte: csak a megyei szervezetek hátralévő közgyűlései után derül ki, hogy lesz-e kihívója.

Szilágyi Zsolt beszámolt az Európai Szabad Szövetségnek (EFA) a lengyelországi Katowicében a múlt hét végén tartott kongresszusáról. Elmondta, arra kérte a pártszövetséget – amelyhez az EMNP tavaly csatlakozott –, hogy támogassák az Európai Bizottság (EB) által múlt héten bejegyzett Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését. Úgy vélte: a kezdeményezés bejegyzésével az EB végre elismerte, hogy felelősséggel tartozik az európai őshonos kisebbségek megmaradásáért.

Azt is elmondta, hogy a kongresszuson átadta Francois Alfonsinak, az EFA elnökének Erdély zászlaját, és arra kérte a politikust, hogy segítse az identitásuk megőrzésére törekvő erdélyieket. Szilágyi Zsolt úgy vélte, hogy megannyi őshonos közösség önállósodási törekvése jelzi, hogy „Európa mozgásban van, és az önrendelkezési törekvések feszegetik a jelenlegi európai konstrukció kereteit”.

Az EMNP elnöke kitért arra is, hogy a romániai szélsőségesen nacionalista pártok: az Egységes Románia Párt (PRU), a Nagy-Románia Párt (PRM) és az Új Jobboldal Párt (PND) vezetői vasárnap bejelentették a Nemzeti Identitás Európai Tömbje (BINE) pártszövetség létrehozását, és ennek vezetőjét, Bogdan Diaconut hétfőn a parlamenti irodájában fogadta a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea, aki gratulált is a szélsőséges pártoknak a szövetség megalakításához.
Szilágyi Zsolt megbotránkoztatónak tartotta, hogy a nyugat-európai szociáldemokraták gyakorlatától eltérően a román szociáldemokraták „magukhoz ölelik” a magyarellenes, szélsőségesen nacionalista pártokat. Hozzátette: ez a példa is azt jelzi, hogy Románia olyan ország, amelyben a kormányzat veszélyezteti a politikai stabilitást.

Forrás: Székelyudvarhelyen tartja tisztújító kongresszusát az EMNP – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: