//
most olvassa...
Cigányok/Romák, Kormányzás, Politika

Több mint ezren tüntettek Gyergyóban a közbiztonságért – Krónika Online

Több mint ezren tüntettek csütörtök délután a gyergyószentmiklósi művelődési ház előtti téren a közbiztonság javítását követelve.

(kronika.ro)

Az Arbor Vállalkozói Szövetség és a helyi polgárőrség által szervezett tiltakozó megmozdulás résztvevői közül többen is hangoztatták: nem akarnak olyan feszült hangulatot a városban, mint amilyen a múlt pénteki tűzeset óta kialakult. A tüntetők egy, a prefektúrának a rendőrségnek és a Hargita megyei önkormányzatnak címzett petíciót fogadtak el közfelkiáltással, melyben azt kérték a hatóságoktól, hogy biztosítsák a városlakók közbiztonsághoz való alkotmányos jogát.

A dokumentumot Nagy Zoltán, a város polgármestere vette át a szervezőktől, majd felszólalásában leszögezte: érzi a feladat súlyát, azonban úgy véli, rendet teremteni csakis a lakossággal közösen, összefogással lehet. A rendezvényen részt vettek a környékbeli települések polgárőrségeinek a képviselői is.

Amint arról beszámoltunk, a hatóságok gyanúja szerint bosszúból gyújthatták fel Gyergyószentmiklóson egy roma család házát és melléképületét múlt pénteken, az esetnek nincsenek áldozatai. A rendőrség szerint a bűncselekmény egy csütörtöki nagy összegű pénzlopással állhat összefüggésben. Ekkor roma fiatalok egy útkereszteződésnél feltartóztattak egy helyi üzletember által vezetett járművet, és míg szóval tartották a sofőrt, a kocsiból elloptak 30 ezer lejt. A városban azt beszélik, egy autós-motoros banda lehet a felelős a tűzesetért, erre azonban egyelőre nincs bizonyíték.

Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő elmondta, az ügyet a gyergyószentmiklósi rendőrség és az ügyészség is vizsgálja. Nagy Zoltán polgármester az esetet követően azt nyitatkozta, hogy a bevásárlóközpont szomszédságában lakó roma családok „előidézői voltak a történteknek”. A polgármester arról számolt be, hogy a leégett ház lakói az elmúlt időszakban megannyi bűnügynek főszereplői voltak. Egy esetben a megfékezésükre helyszínre érkezett rendőrautóra is rátámadtak, és betörték a szélvédőjét.

Az elöljáró utasítására egyébként a rendőrök és a csendőrök továbbra is rendszeresen járőröznek a romák lakta városrészeken újabb konfliktusok megelőzése érdekében. Nagy Zoltán azt tervezi, hogy a kialakult helyzet rendezése érdekében tárgyalásokat kezdeményez a közbiztonságért felelős intézményekkel, valamint lakossági fórumot is tartana.

Forrás: Több mint ezren tüntettek Gyergyóban a közbiztonságért – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: