//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, EU, Európai Parlament, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Történelem, XX. század

A Dalai Láma képviselője: „ti tudjátok, milyen, amikor a határokat átrajzolják a fejetek felett” – Főtér

Ahogyan a romániai magyarok, úgy a tibetiek is másodrendű állampolgároknak érzik magukat az országukban – mondta Tashi Puntsok.

(foter.ro)

Tashi Puntsok egy brüsszeli rendezvényen (foter.ro)

„A ti népetekben is él még az az emlék, amikor a határokat átrajzolták a fejetek fölött, és ti is átélitek azt, amikor az ember kultúráját, hagyományait, a teljes életét és identitását a nemzeti hovatartozás égisze alá préselik, amikor nem használhatjátok szabadon szimbólumaitokat” – így vont párhuzamot a tibeti nép és az erdélyi magyarság helyzete kapcsán Tashi Phuntsok Kolozsváron.

A  XIV. Dalai Láma hivatalos európai uniós képviselője, a brüsszeli Tibet-iroda vezetője Sógor Csaba, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívására első alkalommal érkezett munkalátogatásra Erdélybe, melynek részeként április 7-én, péntek délelőtt a Mikó Imre Szakkollégium által szervezett szakmai napokon a tibeti emberi jogi helyzetről tartott előadást – tudósít az RMDSZ hírlevele. Tashi Phuntsok és Sógor Csaba megnyitotta a helyszínen a Dalai Láma életét és munkásságát bemutató kiállítást is.

„Egyetlen alkotmánynak sincs értelme olyan alapvető emberi jogok nélkül, mint a gyülekezési jog szabad gyakorlása vagy a magántulajdonhoz való jog. Ma Tibetben egy embert ok nélkül helyezhetnek vád alá. Ahogyan a romániai magyarok, úgy a tibetiek is másodrendű állampolgároknak érzik magukat az országukban, viszont tudjuk, hogy erősek és megkerülhetetlenek vagyunk” – fogalmazott Tashi Phuntsok, aki Kőrösi Csoma Sándort példáját is felidézte.

A Dalai Láma képviselője azt mondta, a méltóságunkat csakis az emberi jogok betartásával őrizhetjük meg, igaz ez a tibetiekre és a romániai magyarokra is – áll a hírlevélben.

Sógor Csaba arról beszélt, nagyon fontos az erdélyi magyar kisebbség számára a tibeti közösséggel való szimpátia, a tibetiek – akikre az egész világ figyel – példaértékűen, békésen, a párbeszéd útján küzdenek az emberi jogokért, kultúrájuk, értékeik megőrzéséért.

Tashi Phuntsok a kolozsvári előadását követően Székelyföldre utazott, szombaton részt vesz a Kőrösi Csoma Napok rendezvényein, Csomakőrösön, valamint Kovásznán is.

Forrás: A Dalai Láma képviselője: „ti tudjátok, milyen, amikor a határokat átrajzolják a fejetek felett”

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: