//
most olvassa...
Gazdaság, Kárpát-medencei körkép, Környezetvédelem, Kormányzás, Magyarokról, Politika

Államtitkár: nem szennyeződött vegyi anyagokkal az Aranyos – Krónika Online

A hatóságok szerint nem szennyeződött vegyi anyagokkal az Aranyos folyó, miután egy műszaki meghibásodás következtében hozzávetőlegesen 6 000 köbméternyi zagy folyt bele az abrudbányai Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjéből.

(kronika.ro/Teodor Augustin Baic)

Olimpia Negru vízügyi államtitkár csütörtökön úgy nyilatkozott, nem állt fenn annak a veszélye sem, hogy a szennyeződés elérje az országhatárt. „A jelenlegi információink, a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján nem merült fel a vegyi anyagokkal való szennyeződés veszélye. Ideiglenesen zavaros volt a folyó vize, de a Maros vízügyi hatóság szakemberei megnövelték az Aranyos és a Maros vízhozamát, hogy ne terjedjen a szennyeződés. Nem merült fel a határon átlépő szennyezés problémája sem” – idézte az államtitkárt az Agerpres hírügynökség.

Csütörtökön a víz- és erdőgazdálkodási minisztérium, a vízgazdálkodási igazgatóság képviselőiből és egyetemi kutatókból álló vegyes bizottság vizsgálta a Sesely-völgyi zagyszennyezés körülményeit. A szakemberek megállapították, hogy nem szennyeződött vegyi anyagokkal az Aranyos folyó vize, csupán zavaros lett, a halállomány sem pusztult el, és a Marosba sem ömlött zaggyal szennyezett víz.

A Sesely-völgyi ülepítő vízelvezető-rendszerét lezárják, a szükséges munkálatokat legkésőbb őszig végzik el, a vízügyi hatóságok addig folyamatosan felügyelni fogják az Aranyos és a Sesely-völgyi folyók vízminőségét. Műszaki meghibásodás nyomán április 3-án hozzávetőlegesen 6 000 köbméternyi zagy folyt az abrudbányai Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjéből az Aranyos folyóba. Amint észlelték a problémát, a Cupru Min leállította a tevékenységet, és munkagépekkel próbálták megakadályozni a zagy további kiömlését.

A Fehér megyei Katasztrófavédelmi Ügynökség felhívta a lakosság figyelmét, hogy a folyó vize sem emberi, sem állati fogyasztásra, sem tisztálkodásra nem alkalmas. A Sesely-völgyi ülepítő az abrudbányai rézbánya legjelentősebb még működő, ugyanakkor az ország legnagyobb zagytározója: 130 hektáron terül el és több millió tonna zagyot tartalmaz.

Forrás: Államtitkár: nem szennyeződött vegyi anyagokkal az Aranyos – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: