//
most olvassa...
Felvidék/Szlovákia, Irodalom, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Magyar-magyar, Magyarokról, Művelődés, Politika

Aranyélet – ujszo.com

A héten eldőlt, hogy jó dolgunk lesz. Nem kell ezentúl semminek utánajárni, tények, eredmények után kutatni, az államot ellenőrizni. Elég, ha írunk valamit. Bármit. Ami tetszik az embereknek. Nem munka lesz az újságírás, hanem szórakozás.

(ujszo.com)

A tényeket nem kell feltárni. Sem nekünk, sem a civileknek. Írunk, irogatunk. Ha mélyebbre ástunk, eddig sem olvasták sokan. De az a pár is számít, aki olvasta, úgy látszik. Most már lemegy ez a gond is. Aztán szépen lassan írni sem kell majd. Minden újságíró csak a mennyezetet fogja bámulni. Asztalon a láb, fej mögött a kéz. Zsebben a pénz. A látszat miatt még szükség lesz ránk. Néha szólunk majd egymáshoz, de nem sokat. Nehogy valami kellemetlent mondjunk, aminek esetleg utána kellene nézni. Csend lesz, nyugalom.

Megerőltető a könyvkiadás is. Minek az a sok munka? Megírni egy regényt. Egy verset. Novellát. Tanulmánykötetet! Kritikai kiadás – érdekel ez komolyan valakit? Nem egyszerűbb leosztani a pénzt haveri alapon? Ráadásul nem is a szöveg, hanem a képek számítanak. Azt nézi mindenki. A klasszikusoknál is. Nem a forráskritika a fontos, hanem hogy ki rajzol. Szerkeszteni meg jó bárki, aki ismeri a helyesírást. Kijavít bármit. Csak úgy nézzen ki, mint egy könyv. Borító, és közte lapok. A végtermék. Egy könyvtárgy. Gyártunk könyvtárgyat. A hasznot úgy is Aranyban Méryk.*

Mi végre a jó könyv? Minek ez a sok lom? Olvasni felesleges, megenni nem lehet. Páran, akik mégis férfimunkának hisszük az olvasást, csak „léha tudománytól zabáltan elhenyéljük a napot, az isten napját! nemzet életét”! De már szerencsére nem lesz ez így tovább. Mi is meggondoljuk. Kényelmesebb nélküle. A fiataloknak pedig ezt a lehetőséget már ne is adjuk meg. Ne olvassanak, ne tanuljanak. Felesleges. Egyetem? Minek! Tudás alapú társadalom? De milyen tudással? Kell az nekünk? A tananyag nagyobb része politikailag úgysem korrekt. Megállapíttatott. Vagyis hogy korrekt. Csakhogy éppen az a baj. Mert a korrektség nem jó. Akarom mondani a politikai korrektség. Az a nem jó. Belezavarodtam. De ez mától már mindegy is.

* Ehhez kellene magyarázó lábjegyzet? Tényleg érdekel valakit, hogy a magyar állam illusztrátor (Jankovics Marcell) alapján választott kiadót az Arany János-év ünnepi kiadványához, mégpedig a szakmailag nem igazán jegyzett szlovákiai Méry Ratiót?

Forrás: Aranyélet | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: