//
most olvassa...
Emberi jogok, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Az alagút végén – e-nepujsag.ro

A rendszerváltás óta húzódó problémát jelent közösségünk számára a román nyelv oktatása és a cikluszáró, valamint az érettségi vizsgán való számonkérése magyar tannyelvű iskoláink végzőseitől. Sok székelyföldi – és nem csak – fiatal pályaválasztását törte kettőbe a képességvizsgán elért gyenge eredmény vagy a sikertelen román vizsga az érettségin.

Ugyanazt a teljesítményt kérni nyelvtanulás szempontjából a közepes vagy gyenge képességű kisebbségi tanulótól, mint attól, akinek anyanyelve a román – így utólag szándékos rosszindulatnak kell tartanunk azt, amit a rendszerváltáskor felcseperedett és az utána következő nemzedékektől a hivatalos vizsgákon elvártak. Ha többségben lettek volna a józanul gondolkodó román pedagógusok és törvényhozók, nem a román tájnyelveken írott többoldalas szövegekkel akartak volna a magyar diákoknak nyelvet tanítani. Ráadásul olyan körülmények között, amikor világviszonylatban már számos korszerű módszert alkalmaznak a nyelvoktatásban. Azt megérteni, hogy sajátos nyelvünk révén más a gondolkozásunk is, és az eredményesség érdekében ehhez kell igazítani a tananyagot, valamint az oktatási módszereket is, ugyan ki merte remélni? Hiszen az agyonközpontosított romániai oktatásügytől, ahol a leplezett, de többször nyíltan megnyilvánuló magyarellenesség, a kiszorításunkra, a megleckéztetésünkre való törekvés a legmagasabbtól a legalacsonyabb szintig még ma is működik, hogy is remélhettük volna?

Pedig már régen elkészültek a magyar pedagógusok által összeállított sajátos tantervek, de zöld utat évekig nem kaptak. Most viszont az elemi osztályokban bevezetett sajátos tanterv ötödik osztálytól tovább folytatódik. Ez sem egyszerű, de mindenképpen könnyebben elsajátítható tananyagot és a nyelvhasználathoz való biztosabb hozzáférést ígér. Jó hír, hogy Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-képviselő törvénymódosítási javaslatát, amely arról szól, hogy a román nyelvet és irodalmat sajátos tanterv alapján tanuló diákok a tananyagnak megfelelő könnyített tételekből záróvizsgázzanak, április 4-én nagy többséggel elfogadta a képviselőház. Ez a négy év múlva érvénybe lépő törvénymódosítás a szenátorok beleegyezésére vár még. Remélhetőleg ők is megszavazzák, és folytatásképpen egy könnyített középiskolai román tanterv alapján, az érettségin is hasonló megmérettetésre számíthatnak azok a fiatalok, akik nyolc év múlva végzik el a XII. osztályt. Természetesen az is megtörténhet – hiszen a kisebbségi ügyek dolgában egyet lépünk előre és kettőt hátra –, hogy az egészet visszavonják. Tőlünk és a jövőbeli képviseletünktől is függ, hogy ne így legyen!

Forrás: Az alagút végén | www.e-nepujsag.ro

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: