//
most olvassa...
Emberi jogok, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Emil Boc kapitulált a kolozsvári táblaügyben, de van egy csavar a sztoriban – FRISSÍTVE – Főtér

Napoca, Napoca, Napoca – szinte csak ezt hajtogatta a kolozsvári polgármester. De miért Koloszvár?

(foter.ro – Szilágyi Szabolcs)

Sajtótájékoztatón mutatta be pénteken Emil Boc kolozsvári polgármester azokat a táblákat, amelyeknek javasolja az elhelyezését a város bejáratainál.

Boc leszögezte: javaslata „megszünteti a jogi konfliktust” a polgármesteri hivatal ellenében civilek által alapfokon megnyert perben, így okafogyottá teszi a bírósági hadakozást. Ez azt jelenti, hogy a városháza nem fog fellebbezést benyújtani az ítélet ellen, amely kimondja, hogy a városnévtáblákon fel kell tüntetni a város magyar nevét, vagyis a Kolozsvár feliratot.

A Minority Rights nevű civil szervezet és több tucanyi által alapfokon megnyert perről itt, az ítélet részleteiről pedig itt olvashat.

Az Emil Boc által ismertetett javaslat szerint románul, magyarul és németül is feltüntetik a város elnevezését, fölötte azonban elhelyeznek egy latin nyelvű feliratot, amely azt tudatja majd, hogy Napoca várost Hadrianus római császár uralkodása alatt alapították.

Boc azt mondja, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem történész szakértőivel, sőt az egyetem rektorával, Ioan Aurel Poppal is véleményeztette a feliratot.

A táblákat – mivel a latin nyelvű felirattal nem szabványosak – még engedélyeztetni kell, így leghamarabb egy vagy másfél hónap múlva várható a felszerelésük a város határainál.

A polgármestert a sajtótájékoztatóra láthatóan átkapcsolták kontinuitás-üzemmódba, mivel minden második mondatában azt hajtogatta, hogy Napoca, Hadrianus, kétezer éves múlt, történelem, és hogy Kolozsvár toleráns, multikulturális, európai, modern város.

Nem maradt el a kínos pillanat sem, a Boc által a kivetítőn mutatott táblán Kolozsvár helyett Koloszvár szerepelt, Szakáts István aktivista nevetve hívta fel rá a polgármester figyelmét, aki annyit mondott, hogy tévedés, „jobb helyeken is előfordul”, a táblára majd a helyes felirat kerül.


Szőcs Izabella: Boc a szélsőjobbosok kedvére akar tenni a latin felirattal

Megkérdeztük Szőcs Izabellát, a Minority Rights Egyesület jogi képviselőjét, hogyan fogadták Emil Boc mai bejelentését, és mit szólnak ahhoz, hogy a magyar és német felirat mellé egy latin feliratot is kap Kolozsvár. Elmondta, szerinte nem zavaró a latin nyelvű felirat. „Számunkra az volt a fontos, hogy a hivatalos táblákra kerüljön fel a Kolozsvár és a Klausenburg felirat. Mindenképpen dicséretes, hogy Boc annak ellenére, hogy a bíróság nem kötelezte erre, a német feliratot is kihelyezteti.” – mondta. Úgy vélekedett, a polgármester csak a szélsőjobbosok kedvére akar tenni a latin nyelvű felirattal.

Kérdésünkre, hogy szerinte az önkormányzat miért nem élt a fellebbezés jogával, Szőcs elmondta: a polgármesternek be kellett látnia, hogy a bírósági határozat és az indoklás annyira egyértelmű és világos, hogy nincs ok a fellebbezésre, ugyanakkor nem kockáztathatta, hogy másodfokon is elveszítse a pert. Szőcs szerint az elöljáró mindenképpen jól járt, mert a román szélsőjobbosok megnyugodhatnak, hogy mégis csak egy bírósági döntés miatt kerülnek ki a táblák, a magyar kisebbség pedig elégedett lehet, mert nem küzdött a végsőkig a magyar felirat ellen.

Na de!

Egyvalakinek ma biztosan szar napja van Kolozsváron, ő nem más, mint ez az úriember:

(foter.ro)

Forrás: Emil Boc kapitulált a kolozsvári táblaügyben, de van egy csavar a sztoriban – FRISSÍTVE

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: