//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Befektetések, Felsőoktatás, Gazdaság, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Oktatás és tudomány, Pártok, Politika

Ostoba ország, tele okos értelmiségiekkel – Adevărul blog

A munkaügyi miniszter, a szociológia doktora, tehát az értelmiségi Olguţa Vasilescu a következő mélyenszántó megjegyzést tette: Románia börtönei értelmiségiekkel vannak tele. Valójában Románia dugig van hamis egyetemi oktatókkal és álszakemberekkel. Mindenfelé esővízkutatók és pereclyuk-elemzők nyüzsögnek. Románia intellektuális katasztrófája nem a börtönökben látszik, hanem az egyetemeken.

A Center for World University Rankings (CWUR), az egész világ egyetemeinek egyik legfontosabb nemzetközi rangsorolási rendszere nemrég (április 3-án) jelentette be a 2017-re vonatkozó adatokat (itt elérhető   ). A több mint 1000 felsőoktatási intézményt elemző és a fő akadémiai minőségi tényezőkre (oktatás színvonala, végzősök elhelyezkedési szintje, alkalmazottak felkészültségének színvonala, publikációk, nemzetközi befolyás, hivatkozások, általános hatás és szabadalmak) vonatkozó adatokkal szolgáló CWUR rámutat arra, hogy a több mint 200 szakképzési terület közül Románia egyik kategóriában sem szerepel az első tíz között.

Egyes itteni hivatásos tollforgatók arra panaszkodnak, hogy ez az oxfordiak és a harvardiak összeesküvése, akik nem ismerik el a nem angolul beszélők érdemeit. De ha megvizsgáljuk a legfontosabb kategóriákat, akkor azt látjuk, hogy versenyre lehet kelni az angolszász dominanciával. Vannak olyan országok, mint Irán, vagy Brazília (a kőolajipar és a mérnök-, illetve az állatorvosi képzés terén), illetve Belgium, vagy Izrael (a pszichológia, illetve a számítástechnika terén), Dél-Afrika, vagy Szingapúr (az antropológiában, illetve az urbanisztikai tanulmányok terén), melyek a rangsor vezető helyein állnak.

Elég ezekhez az országokhoz hasonlítanunk magunkat, hogy ráébredjünk a helyzet súlyosságára. Az adatok és a tények azt mutatják, és ezt az indexelési rendszerek is megerősítik, hogy Románia tele van intelligens emberekkel, de hiányoznak az igazi értelmiségiek. Több tízezer doktorunk van mindenféle tudományágban, de nincs egyetlen olyan egyetemünk sem, mely bejutna a világranglista első 100 intézménye közzé.

Az összes rangsor végén kullogunk, de élen járunk az önteltségben.

A Dâmboviţa partján és különféle mioritikus akadémiai bugyrokban mindenféle nagyhírű „értelmiségiekbe”, valójában holmi ragyogó senkikbe lehet botlani. Művek, nemzetközi ismertség, a kis klikkjeiken túlmutató bármiféle elismertség nélkül, de mindnyájukat majd szétveti az önteltség, mindenféle követeléseket támasztva, mintha ostoba elmélkedéseik bárkit is érdekelnének a klikkjükön kívül. Mindenféle tisztségekért, akadémiai pozíciókért, vagy bombasztikus címekért küzdenek, de a világ értelmiségi eszmecseréjében nem léteznek. Ha megemlítenénk a „legismertebb” itteni szakembereket, akik holmi illuzórikus érdemeket tulajdonítanak maguknak, mint La Fontaine varangya, szinte egyikük sem lenne ismert a híres egyetemeken tevékenykedő „kollégáik” előtt.

Ki a hibás ezért? Elsősorban el kell fogadnunk, hogy olyan évtizedek következményei vagyunk, melyekben az alkalmatlanság uralta Romániát. Társadalomként egy hozzá nem értésre szakosodott társadalmi kategória, szakképzettség nélküli intézményi vérszívók, vagyis olyan senkiháziak áldozatai vagyunk, akik felkapaszkodtak a közéleti hierarchia csúcsára, ahonnan egy egész rendszert hoztak létre az ostobaság önreprodukálására. Voltak helyesen beszélni képtelen oktatási minisztereink, most is vannak bunkó és diktátorként viselkedő művelődésiintézmény-vezetőink, imposztorság vesz körül minket és az értéktelenséget becsüljük.

Romániát belülről verte szét az igazi meritokrácia hiánya.

Az utóbbi időben sok szó esett – jogosan – plágiumokról és azokról az ordenáré lopkodásokról, melyeket egyesek elkövettek azok közül, akik ezt az értelmiségi országot vezetik. Egyáltalán nem volt titok, mindenki tudta, hogy milyen mocsokban fetrengenek az itteni egyetemek. De a haramiák legalább igyekeztek csinálni valamit, könyveket adtak ki, még úgy is, hogy azok csak borítóból álltak, vagy mindenféle kezdőket fizettek le azért, hogy összedobjanak nekik valamiféle anyagokat. Legalább írtak valamit!

Még súlyosabb, hogy a jelenlegi Romániában vannak olyan egyetemi oktatók, akik egész karrierjük alatt nem írtak semmit! Vannak olyan „értelmiségijeink”, akik nem publikáltak egyetlen szót, egyetlen hangot sem, semmit, semmit. A romániai akadémiai rendszer, ahogy azt már korábban leírtam, csodálatos, de teljes mértékben hiányzik. Mindenféle jószágigazgatókkal és állami tisztségekre ácsingozókkal benépesítetten nem haladhat előre. Az itteni felsőoktatási állásokba bekerüléshez nem az számít, hogy „mit ismersz”, hanem az, hogy „kit ismersz”. Így hát mindenféle műveletlen teremtmények, derék ficsúrok, ilyen-olyan dzsigolók és unokák, meg vejecskék szállásolták be magukat, ahova csak tudták, általában azokba az intézményekbe, ahol korábban a derék házastársuk, szeretőjük és apósuk tengette életét. Akik szintén egyéb rokonaiktól örökölték meg az állami állásokat.

Miért kellenek ezeknek az alakoknak a közszféra rosszul fizetett állásai? Nagyon egyszerű a válasz. Mert presztízst akarnak. „Egyetemi oktatók” és „értelmiségiek” akarnak lenni, hogy a fodrásznál, vagy különféle bulikon azzal dicsekedhessenek, hogy az „akadémiai rendszerhez” tartoznak.

Különben a románok, ahogy azt Iancu bá megállapította, szeretnek az államnak dolgozni. Vagyis egyszerűen csak ülni. Nem csinálni semmit, nem fáradni, nem bemocskolni, nem zavartatni magukat. Az idő múlik, a fizu meg leesik! A nemzetközi indexálások pedig világos képet fest egy díszértelmiségi rétegről, mely továbbra is vígan éli világát az itteni akadémiai rendszerben.

Még szerencse az ilyen Negoiţă, Olguţa és Pandele félékkel, mert ők majd kivezetnek minket a névtelenségből és egy szintre emelik majd Romániát a világgal.

Doru Pop

adevarul.ro, 2017. április 5., 15:49

O ţară proastă, plină de intelectuali deştepţi

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: