//
most olvassa...
Egyházak, Emberi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika

Dániel pátriárka harangjai. És ki épít még manapság katedrálisokat és mecseteket – România liberă

A Nemzet Megváltása Katedrálisa, melynek fő tornya eléri majd a 120 méteres magasságot, hamarosan a Parlament Palotája fölé magasodik, melynek legmagasabb pontja 86 méteren van.

(romanialibera.ro)

Ez a különbség nemcsak a Román Ortodox Egyház (BOR) elsőbbségét sugallja, hanem azt a hatalmat is, amelyre törekszik. Ha a legerősebb nem is, de legalább a legbefolyásosabb szeretne lenni.

A pátriárkai katedrális híres harangjainak egyedi dallama félóránként szinte az egész fővárosban hallható lesz és az Ortodox Egyház mindenütt jelenlévőségének és mindenhatóságának lesz a jele. A legnagyobb harang már elkészült, valamivel kevesebb mint félmillió euróba került, Innsbruckban készítették a világ utolsó nagy harangöntői, 15 évre vállaltak érte garanciát és 400 év lesz a várható élettartama. Azt mondják, hogy Európa legnagyobb harangja (25 tonnás), súlyban megelőzve a kölni katedrálisét (24 tonna), melyet száz évvel ezelőtt helyeztek a helyére.

A németországi bazilikával ellentétben, melynek építkezése a XIII. században kezdődött és 20.000 embert képes befogadni, a Nemzet Megváltása Katedrálisban 10.000 embernek lesz hely.

A jövőbeni honi katedrális német testvérével szembeni előnye az lesz, hogy miközben ez utóbbira csak turisták meresztik a szemüket, az előbbi folyamatos zarándokhely lesz, ahova ereklyéket, csodatévő ikonokat és más hasonlókat fognak hozni.

A Román Ortodox Egyháznak azért volt szüksége ezekre a harangokra, hogy felébressze és imára szólítsa a románokat, pontosan úgy, mint ahogy a Törökországot iszlám állammá átalakítani akaró Recep Tayyip Erdoğannak is szüksége volt a tavaly befejezett óriási Çamlica Mecsetre, melyet azért építettek Isztambul azonos nevű dombjára, hogy a nagy város minden pontjáról látható, sőt, esetleg hallható is legyen. Ebbe a mecsetbe 40.000 hívő fér be, akiken keresztül a török elnök azt akarja a világnak bizonyítani, hogy Allah törvénye mindenki felett áll, minden más törvénynél erősebb és fontosabb.

A Nemzet Megváltása Katedrális magasabb a Çamlica Mecsetnél, melynek minaretjei 107 méteresek és magasabb egy szintén napjainkban épített templomnál, a Sztálin által 1931-ben lerombolt régi bazilika helyettesítését szolgáló moszkvai Megváltó Jézus Katedrálisnál (103 m).

A nyugati államokban már régóta nem építenek nagy templomokat, hiszen az ottaniaknak inkább kultúrára, oktatásra, egészségügyre van szükségük, az egyházak pedig évszázadokkal ezelőtt élték dicsőséges korszakukat, amikor Isten földi küldötteiként kentek fel királyokat, amikor szövetségeket forraltak ki, háborúkat vezettek és talán akkor is, amikor képzelt varázslások miatt ítélték halálra a nőket.

A BOR olyan hatalom után sóvárog, mellyel a katolikus egyházvezetők a középkorban rendelkeztek.

Az a hárommillió szavazat, melyeket azért gyűjtöttek össze, hogy az alkotmány módosításával örökre megakadályozzák a homoszexuális párok házasságát az ortodox vezetőknek azt az alattomos vágyát bizonyítják, hogy saját erkölcsüket ne csak az Egyházban foglalják törvénybe, hanem az Államban is. A Nemzet Megváltása Katedrális óriási harangjai, különösen az, melyen Dániel pátriárka domborműként jelenik meg, folyamatosan az ortodox egyházvezetők törekvésére fognak minket emlékeztetni.

Sabina Fati

romanialibera.ro, 2017. április 6., 18:27

Clopotele Patriarhului Daniel. Și cine mai construiește azi catedrale și moschei

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: