//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Cotroceni, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Politika, Történelem, XX. század

Klaus Iohannis: Példaértékű a romániai kisebbségi modell – Háromszék

A romániai németek az ország történelmének és identitásának szerves részét képezik, minden román tiszteli és becsüli őket – áll Klaus Iohannis üzenetében, amelyet a román–német kormányközi bizottság huszadik ülése alkalmával tett közzé. Az államelnök szerint „a román–német együttélés modellje példa lehet a nemzeti kisebbségek jogainak megvédésére irányuló erőfeszítéseknek. Románia követendő példát mutat a kisebbségek együttélésére vonatkozóan, egy valós interkulturális modellt épített fel az interetnikus kapcsolatokat tekintve, és ezt európai szinten is elismerték”.

A romániai német kisebbségnek fontos szerepe van, Románia és Németország is kiemelten támogatja a német kisebbséget és identitásuk megőrzését. Nem véletlen, hogy az 1992-es egyezmény következtében létrejött a román–német kormányközi bizottság, amely a Romániában élő német közösség helyzetére fektet hangsúlyt – írta Klaus Iohannis az államelnöki hivatal közleménye szerint. A bizottság ünnepi ülésének még nagyobb jelentősége van, hiszen idén a felek hármas évfordulót ünnepelnek: 50 éve vette fel újra a diplomáciai kapcsolatot a két ország, 25 éve írták alá a baráti szerződést, és 10 éve partner Románia és Németország az Európai Unión belül.

Németország első számú kereskedelmi partnere Romániának, a német vállalkozások több mint 300 ezer munkahelyet teremtettek az országban, és ezek száma növekedik, Románia pedig európai és regionális szinten is megbízható és stabil partnere Németországnak – közli az államfő, aki szerint a kormányközi bizottság az elmúlt huszonöt évben bebizonyította létjogosultságát: számos, a német kisebbséget érintő problémát oldottak meg, támogatták a kulturális turizmust, és népszerűsítették a szász és sváb hagyományokat a németországi fiatalok körében.

Forrás: Klaus Iohannis: Példaértékű a romániai kisebbségi modell – 2017. április 11., kedd – Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: