//
most olvassa...
Felsőoktatás, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Oktatás és tudomány, Parlament, Pártok, Politika

Rétvári: különbség van a CEU és erdélyi magyar egyetemek között – Krónika Online

A Közép-európai Egyetem (CEU) ügye kapcsán az erdélyi magyar felsőoktatási intézményekről is szó volt hétfőn napirend előtt a budapesti Országgyűlésben. Rétvári Bence államtitkár szerint különbség van az erdélyi magyar egyetemek és a CEU működése között.

Rétvári Bence (kronika.ro)

Szávay István, a Jobbik képviselője szerint a felsőoktatási s a civiltörvény kapcsán hisztériakeltés folyik, és ez súlyos felelőtlenség, mivel az hátrányosan érintheti a külhoni magyar egyetemeket, civil szervezeteket.

„Az önök román barátai éppen a magyar törvényre hivatkozva tudnak majd hisztériát kelteni a magyar felsőoktatási intézmények miatt” – idézte az ellenzéki politikust az MTI. Szávay minden bizonnyal arra utalt, hogy Victor Ponta volt román kormányfő nemrég nagyon jónak és helyesnek nevezte a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést, és bejelentette: ő is kidolgoz egy ugyanilyen javaslatot, amelyet a bukaresti parlament elé terjeszt. (Erre a szociáldemokrata (PSD) képviselő bejelentése ellenére még nem került sor).

Szávay István elmondta, számos olyan határon túli magyar civil szervezet működik, amely a politikát akarja befolyásolni. Emlékeztetett, hogy ezeket a civil szervezeteket Magyarország pénzeli, azaz külföldről támogatják őket. A jobbikos politikus szorgalmazta, hogy legyen nyilvános adat, ha egy civil szervezetet politikai célokra használnak, de ez ne csak a külföldről finanszírozottakra vonatkozzon.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint különbség van az erdélyi magyar egyetemek és a CEU működése között. Hozzátette: ezek az egyetemek úgy működnek, hogy vagy egy magyar egyetem viszi képzését határon túlra, vagy alapítványt hoznak létre az egyetem működtetésére. Elmondta, ez nem hasonlít a Soros-egyetemre, amely úgy ad ki Magyarországon amerikai diplomát, hogy azt az Egyesült Államokban nem teszi meg.

Forrás: Rétvári: különbség van a CEU és erdélyi magyar egyetemek között – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: