//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Befektetések, Felvidék/Szlovákia, Gazdaság, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Magyarokról

Szlovákia elvesztette az olcsó munkaerő adta versenyelőnyét – ujszo.com

Szlovákia mára elvesztette az olcsó munkaerő által biztosított versenyelőnyét. Míg 2004-ben a visegrádi országok közül a szlovákiai munkaerőköltségek voltak a legalacsonyabbak, mára fordult a kocka.

(ujszo.com/Jozef Jakubčo – illusztráció)

Bérköltségek

Munkaerőköltségek régiónkban:

Ország                      2008         2016

Szlovákia                    4,1            10,4

Csehország                5,8            10,2

Lengyelország           4,7             8,6

Magyarország           5,9              8,3

Uniós átlag               19,8            25,4

Átlagosan ennyi euróba kerül egy cégnek egy dolgozó egy órányi munkája.

Átlagosan 10,40 euróba kerül egy cégnek Szlovákiában egy dolgozó egy órányi munkája – derül ki az Eurostat napokban közzétett, 2016-os adatokon alapuló összesítéséből. Az unió statisztikai hivatala a bérek, egyéb juttatások, valamint a dolgozók után fizetendő hozzájárulások alapján számolt. A most közzétett adatok szerint az alkalmazottakra fordított kiadások a visegrádi országok közül így Szlovákiában a legnagyobbak. Csehországban ugyanez 10,20, Lengyelországban 8,60, Magyarországon pedig 8,30 euró. Nem volt ez azonban mindig így. Szlovákia évekig a legjobb feltételeket biztosította a cégeknek. 2004-ben például egy dolgozó egy órányi munkája még csak 4,10 euróba került, miközben Csehországban 5,80, Magyarországon pedig 5,90 euró volt.

Szlovákia azonban csak régiónkban számít a legdrágábbnak a cégek számára. Uniós szinten továbbra is a legolcsóbbak közé tartozunk. Az Eurostat által közzétett adatokban ugyanis érdekes kettősséget láthatunk: az hogy az EU átlaga óránként 26,60 euró, szinte semmit nem jelent a gyakorlatban, hiszen tökéletesen kettészakadt az unió. A lista második felében, ahová régiónk országai is tartoznak, sokkal olcsóbb, az első felében pedig látványosan drágább a munkaerő, mint az átlag, egyedül a brit és az olasz adat áll közel ahhoz, amit akkor kapunk, ha átlagoljuk a 28 ország adatát. A legtöbbet Dániában kell fizetni egy óra munkáért, 42 eurót, mögöttük Belgium és Svédország áll a listán. A környező országok közül egyedül Ausztria található a lista első felében, csaknem 33 euróval. A legolcsóbb egész Európában a bolgár, illetve a román munkaerő (4,40, illetve 5,50 euró óránként), a sorban Litvánia, Lettország és Magyarország következik. (mi)

Forrás: Szlovákia elvesztette az olcsó munkaerő adta versenyelőnyét | ujszo.com

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: