//
most olvassa...
Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Politika, Választások

Eltörölné Iordache a pártfinanszírozási küszöböt – Krónika Online

Civil szervezetek tiltakoztak kedden a Florin Iordache volt igazságügy-miniszer által beterjesztett törvénymódosító javaslat ellen, amelynek értelmében a pártok büntetlenül túlléphetnék a törvényben rögzített kampányköltségvetést.

Florin Iordache (kronika.ro)

A 2006/334-es, a pártok finanszírozásáról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslat értelmében kiiktatnák azt a cikkelyt a jogszabályból, amely kimondja, hogy azokat az összegeket, amelyek meghaladják a törvényben rögzített kampánykeretet, el kell kobozni, függetlenül attól, hogy saját bevételről, adományról vagy kölcsönről van szó. A jogszabály értelmében jelenleg a törvényes plafonértéket meghaladó összegeket az államkincstárba kell átutalni.

Iordache a javaslatot nyolc kisebbségi képviselő módosító javaslatához csatolta. Ez arra vonatkozik, hogy a kisebbségi szervezetek bevételeit csakis a választási kampányok idején lehessen ellenőrizni, és akkor is kizárólag azokat a tételeket, amelyek a kampányfinanszírozáshoz kapcsolódnak.

A többek között az ActiveWatch, a Független Újságírásért központ és a Funky Citizens Egyesület által aláírt felhívás leszögezi: Iordache javaslata nyomán megszűnne a méltányos választási verseny, hiszen előnybe hozná a nagy pártokat, amelyek eleve nagyobb összegeket képesek felhajtani. Rámutat: elfogadása nyomán értelmetlenné válik a pártfinanszírozási törvény.
A szenátus már elfogadta a tervezetet, amely így a képviselőház elé került.

Forrás: Eltörölné Iordache a pártfinanszírozási küszöböt – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: