//
most olvassa...
Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Politika

Érdekellentét módosítása: vissza a szakbizottságnak – Krónika Online

Visszaküldik a képviselőház jogi bizottságához azt a törvénytervezetet, amely az érdekellentét fogalmát „a tisztség felhasználása bizonyos személyek előnyben részesítése érdekében” kifejezésre helyettesítené a Büntető törvénykönyvben.

(kronika.ro)

Az Agerpres hírügynökség arról tájékoztat, hogy Ioan Munteanu szociáldemokrata párti (PSD) képviselő javasolta a tervezetnek a szakbizottsághoz való visszaküldését, arra hivatkozva, hogy tisztázásra szorul a „közérdek elleni károkozás” fogalma. Javaslatát 135 támogató vokssal elfogadták.

A képviselőház jogi bizottsága kedvezően véleményezte múlt héten azt a javaslatot, amely az érdekellentét fogalmát „a tisztség felhasználása bizonyos személyek előnyben részesítése érdekében” kifejezésre helyettesítené a Btk.-ban.

A módosított 301-es cikkely értelmében egytől öt évig terjedő börtönnel és a köztisztségtől való, 3 évre szóló eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre, amelynek révén a közvagyonból származó haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, és ezáltal közérdek elleni károkozás történt.

A jelenleg érvényben lévő 301-es cikkely ezzel szemben azt mondja ki, hogy egytől öt évig terjedő börtönnel és köztisztségtől való eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor olyan tettet hajtott végre vagy olyan döntés meghozatalában volt része, amelynek révén – közvetlen vagy közvetett módon – a közvagyonból származó haszonhoz juttatta magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, vagy olyan személyt, akivel az elmúlt 5 évben kereskedelmi vagy munkaviszonyban volt, vagy olyan személyt, aki bármilyen természetű hasznot biztosított a számára.

Forrás: Érdekellentét módosítása: vissza a szakbizottságnak – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: