//
most olvassa...
Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia

Legyőzték Dan Tanasát a nagykárolyiak – Krónika Online

Legyőzte a nagykárolyi önkormányzat a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesületet, így nem kellene kétnyelvűre lecserélni a Petőfi- és a Kölcsey-emléktáblát. A polgármester azonban úgy döntött, a román nyelvű táblákat is kihelyezi.

(kronika.ro)

A bukaresti törvényszék megalapozatlannak találta a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) keresetét, melyben arra szólították fel a nagykárolyi önkormányzatot, hogy cseréljen le két, kizárólag magyar nyelvű szöveggel ellátott köztéri emléktáblát. A szolgálatos feljelentő szervezetének nem tetszett az a tábla, amely Kölcsey Ferencnek állít emléket, és egykori hivatalának falán, a hajdani vármegyeházán található, ahol jelenleg a Iuliu Maniu Szakközépiskola működik. A másik Petőfihez kapcsolódik, és a hajdani Térei ház – jelenleg általános iskola – falán látható – a legenda szerint a költő ennek udvarán pillantotta meg először Szendrey Júliát. Mindkettőn szerepel egy rövid versidézet is.

Az ADEC keresetében arra hivatkozott, hogy nem lehetnek kizárólag magyar nyelvűek az emléktáblák, hanem felül az ország hivatalos nyelvén, románul kell szerepelnie a feliratoknak, és esetleg alatta magyarul. Az RMDSZ nagykárolyi szervezetének a közleménye szerint a bírák azonban elfogadták a nagykárolyi önkormányzat azon vélelmezését, miszerint az említett előírások nem vonatkoznak az irodalmi jellegű feliratokra.

(kronika.ro)

Kovács Jenő polgármester – az RMDSZ városi szervezetének az elnöke – emlékeztetett, Dan Tanasă két évvel ezelőtt szólította fel a polgármesteri hivatalt, hogy harminc napon belül távolítsa el ezeket az emléktáblákat, és helyeztessen ki újakat, melyeken felül az állam nyelvén szerepeljen a szöveg. Az elöljáró szomorúnak nevezte, hogy „egyesek közismerten szélsőségesnek tartott szervezeteket szabadítanak rá a nagykárolyi közösségre”, ugyanakkor megjegyezte: reméli, hogy az emléktáblák ellenzőit csupán a megismerés szándéka vezérelte, ezért úgy döntöttek, új táblákat fognak kihelyeztetni, mégpedig olyanokat, amelyeken mind a Petőfi-, mind a Kölcsey-versrészlet román fordítása is olvasható.

Forrás: Legyőzték Dan Tanasát a nagykárolyiak – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: