//
most olvassa...
Igazságügy, Korrupció/gyanús ügyek, Parlament, Pártok, Politika

Szuper-mentelmi jogot kapnak az alkotmánybírák Romániában? – Krónika Online

Elfogadta kedden a bukaresti képviselőház azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az alkotmánybírák ellen csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani, őrizetbe vételi, letartóztatási, házkutatási parancsot kiadni vagy vádat emelni, miután azt jóváhagyta Románia Alkotmánybíróságának plénuma.

(kronika.ro)

Az alkotmánybíróság szervezésére és működésére vonatkozó jogszabályt módosító tervezetet Adnagi Slavoliub kisebbségi képviselő terjesztette be, 178 támogató és 38 ellenszavazattal, valamint 51 tartózkodással elfogadta kedden a plénum. A javaslat értelmében a jogerősen elítélt alkotmánybírák mandátuma megszűnik.

„Az alkotmánybíróság bírái ellen csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani, őrizetbe vételi, letartóztatási, házkutatási parancsot kiadni vagy vádat emelni, miután azt jóváhagyta Románia Alkotmánybíróságának plénuma, az igazságügyi miniszter kérésére, akit a legfőbb ügyész kér fel erre. A jóváhagyáshoz az alkotmánybíróság tagjai kétharmadának szavazatára van szükség, miután meghallgatták az érintett bírát” – szerepel az Agerpres hírügynökség által idézett tervezetben.

A javaslat azt is leszögezi, hogy alkotmánybírósági tagot csak a legfőbb ügyészség állíthatja bíróság elé, és az ítélethozó testület csakis a legfelsőbb bíróság lehet.

Ion Stelian, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője bejelentette, pártja nem támogatja az indítványt, mert az „szuper-mentelmi jogot” biztosít az alkotmánybíráknak. Válaszként Eugen Nicolicea szociáldemokrata (PSD) képviselő azzal érvelt, hogy a taláros testület tagjait bizonyos intézmények, többek közt a parlament javaslatára nevezik ki, tehát ugyanolyan bánásmódhoz van joguk. Az alsóház elsőként szavazott ez ügyben, a végső döntés a szenátusé.

Forrás: Szuper-mentelmi jogot kapnak az alkotmánybírák Romániában? – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: