//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Befektetések, EU, Felsőoktatás, Gazdaság, Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, Oktatás és tudomány, Parlament, Pártok, Pénzügyek, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

A PNL nem akar politizálni – Deutsche Welle

Ha a PNL (Nemzeti Liberális Párt – E-RS) továbbra is azzal a diagnózissal áltatja magát, hogy a korrupció jelenti Románia fő gondját, akkor továbbra is csak egy tehetetlen csoportosulás marad.

(dw.com)

A PNL bukaresti szervezetében tartott választás egy kis eseményre adott alkalmat: olyan politikai program bemutatására került sor, mely határozottan jobboldali irányvonalat határozott volna meg a párt számára. Ennek Viorel Cataramă, egy szinte feledésbe merült, de a pártban valamikor jelentős szerepet játszó üzletember a fő szerzője. Itt nincs mód részletesen bemutatni a tervezetet, főleg úgy, hogy a többség le is szavazta, de annyit mégis el kell mondani, hogy a dokumentum azt a benyomást keltette, mintha a dolgok – végre – tényleg elmozdulnának és a párt hajlandó lenne egyértelmű doktrínai identitást vállalni. A Cataramă-program, például, teljesen privatizálná a kórházakat (a sürgősségi ellátás kivételével) és a felsőoktatást, a munkaképesek esetében megszüntetne minden szociális segélyt, kiiktatná a minimálbért, miközben 200 euróra növelné a minimális nyugdíjat, bevezetné a családok támogatását, korlátozná a spekulációs célú importokat, a lehető legrövidebb időn belül csatlakozna az euró-övezethez. Nem térünk ki magára a programra (melyet nem bírálunk és nem is érvelünk mellette), csak azt jelezzük, hogy ez az első kiemelkedőbb kísérlet annak az ideológiai semlegességnek és apolitikusságnak a túlhaladására, melyben a PNL a fúzió óta tetszeleg.

De a kis életrezdülést nagyon gyorsan eltiporták, hiszen a városi szervezet túlságosan merészként elutasította a 2. kerületi szervezet nevében benyújtott indítványt. A párt inkább megmaradt az ideológiai és lényegében apolitikus semlegességi irányvonalnál. A PNL egyetlen úgy, ahogy világos kötelezettségvállalása az „Európa-pártiság” és a „korrupcióellenesség”, ami azt sugallja, hogy egyre inkább egy apolitikus technokrácia és egy „feddhetetlen”, „rátermett” hivatásos politizálókból álló testület létrehozása felé mozdulna el, akikkel túllépne a bal- és jobboldal közötti régi harcon. A Raluca Turcan, Alina Gorghiu, vagy Cristian Buşoi féle új vezetőkre nézve az a kegyetlen irónia, hogy bár ők a technokrácia színtelen világa felé igyekeznek, az ilyenfajta fejleményt pártoló közönség inkább az USR-t (Mentsétek meg Romániát Szövetség – E-RS) választaná. Az USR-re (ideológiai egyveleg jellege ellenére, vagy éppen ezért) szavazók számára a liberálisok még mindig a „korrupt” régi politika színes és kontrasztokkal teli területén maradtak. A „korrupciómentes” új politika immateriális és átlátható szépsége szerintük Nicuşor Dan pártjában található meg.

Ha vetünk egy pillantást a franciaországi választásra, akkor gyorsan és habozás nélkül felfedezhetjük ennek az új irányvonalnak a megfelelőjét, mely úgy igyekszik túllépni a bal-jobb törésvonalon, hogy a politikai élet erkölcsössebbé tételét hangsúlyozza, vagy pontosabban mondva a helyi politikáról a brüsszelire helyezi át a hangsúlyt. Természetesen Emanuel Macronról van szó, aki egyértelműen kijelenti, hogy radikálisan meg akarja újítani a politikát és a szemeit forgatja unottan ahányszor bármi olyasmit hall, ami esetleg a hagyományos jobboldalra, vagy baloldalra emlékeztetne. Persze, a kontinens föderalizálását támogató erők logikája szerint, a nemzeti politikákat meg kellene tisztítani sajátos tartalmuktól, hiszen különben ezek továbbra is a túlságosan erős helyi kötődéseket táplálnák és ugyanakkor ebből következően mindenféle ellenállásokat bátorítanának.

Visszatérve hozzánk és végrehajtva a szükséges cseréket, az USR némileg Macronra hasonlít, a Gorghiu–Turcan–Buşoi féle PNL pedig szintén valamiféle USR szeretne lenni, de az „előítéletes” világ nem hagyja. Röviden, a PNL már régóta felhagyott a politizálással, a tavalyi választási kampányban is megelégedve azzal, hogy a DNA (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – E-RS) egyfajta visszhangja legyen. Idézzük fel, például, a népviseleti ingbe öltöztetett, Rosenthal Romániáját idéző fiatal lányt szerepeltető klipet, aki viszonyt most teljesen feladta büszkeségét, hangot adva a rossz hajlamai miatti szégyenkezésének.

Márpedig Cataramă indítványa a klasszikus politika restaurálására tett kísérlet, mely tulajdonról, adókról és járulékokról, szociális segélyekről, kereskedőkről és más hasonlókról szól és nyilvános konfrontációt feltételez az eszméik alapján azonosítható politikai ellenfelek között. Romániában a PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) az egyetlen politizáló párt, ezért is nyerte meg a választást. Ha a PNL szintén szeretne választást nyerni (úgy tűnik, sok más útja is van a hatalomra kerülésnek, de demokratikus legitimáció nélkül), akkor meggyőző eszméket és világos megoldásokat kellene kínálnia az ország valódi társadalmi és gazdasági gondjaira. Hiszen ha a PNL továbbra is azzal a diagnózissal áltatja magát, hogy a korrupció jelenti Románia fő gondját, akkor továbbra is csak egy tehetetlen csoportosulás marad.

Horaţiu Pepine

dw.com, 2017. április 11.

PNL refuză să facă politică

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt kedveli: