//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Pénzügyek, Politika

Adózás amerikai módra családi tanácsadóval – Krónika Online

A háziorvoshoz hasonlóan minden családnak adótanácsadója is lenne a kormány elképzelése szerint, az ő dolga lenne az adóbevallás elkészítése, a családi adókedvezmény kiszámítása és az adók, illetékek befizetése is.

(kronika.ro)

Amerikai modellt követne a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramjába foglalt családi adókedvezmény – jelentette be Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter azok után, hogy kedden olyan híresztelések láttak napvilágot, amelyek szerint a Grindeanu-kabinet tárgyalásokat folytat az üzleti szféra képviselőivel és az adótanácsadókkal az úgynevezett családi adó bevezetéséről, és a 16 százalékos egységes adókulcs eltörlését tervezik, helyette pedig progresszív adózást vezetnének be.

A munkaügyi tárca vezetője egy kedd esti tévéműsorban arról beszélt, hogy a családi adózás lényege tulajdonképpen abban áll, hogy a háztartások egy sor kiadást le tudnak írni majd az adóból, ami arra motiválja majd őket, hogy minden kifizetett lej után kérjenek nyugtát, számlát. Példaként a diákok magánóráit említette meg, rámutatva, a gyerekek oktatására fordított pénzösszegeket az Amerikai Egyesült Államokban is le lehet írni. „A lényeg, hogy kihozzunk minden kifizetést a fekete zónából – ez arra is válasz, hogy honnan lesznek elegendő bevételeink a fizetések emeléséhez” – hangsúlyozta Vasilescu a România Tv műsorában.

Mindenkinek lenne adótanácsadója

A kormány elképzeléseinek egy másik vetületéről beszélt szerdán Adrian Dobre, a munkaügyi tárca államtitkára, aki egyben a PSD szóvivője is. Az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva elmondta, nem áll szándékukban eltörölni a 16 százalékos egységes adókulcsot, a jövedelemadóból viszont le lehet majd írni bizonyos pénzösszegeket. „A családok jelentős adókedvezményekben részesülnek: ilyen a gyermekek oktatása, az egészség” – mutatott rá az államtitkár, bejelentve egyúttal, hogy a jövedelemadó és a leírható összegek kiszámításában minden háztartásnak a rendelkezésére áll majd egy adótanácsadó. Elmondása szerint ez majd úgy működik, mint a háziorvosi rendszer, az adótanácsadókat pedig az állam fizeti. Arra a kérdésre, hogy hány szakember alkalmazására lehet szükség, nem tudott válaszolni, mindössze annyit mondott, hogy ezt a pénzügyminisztérium dönti majd el.

A családi adótanácsadó ötlete különben nem új keletű, szerepel a szociáldemokraták kormányprogramjában is. „2018-tól kezdődően, amikor bevezetjük a 0, illetve a 10 százalékos adókulcsot, minden romániai háztartás esetében globális jövedelembevallás lesz, ezt a családtagok nevében adótanácsadók töltik majd ki” – fogalmaz a tavalyi választási kampányban ismertetett dokumentum, amely szerint kormányhatározat szabályozza majd az adókedvezmények rendszerét, mint ahogy azt is, hogyan osztják szét a lakosságot az adótanácsadók között. „Az adótanácsadó feladata lesz a hozzá tartozó magánszemélyek minden adójának és illetékének a befizetése a helyi és az országos hatóságokhoz. Így a magánszemélyek számára megszűnnek az ügyintéző ablakok Románia összes közintézmé­nyében. Azoknak a felkészítése, akik adótanácsadók szeretnének lenni, szakaszokban történik, legkésőbb 2018. december 1-jéig, akkor amerikai mintára minden romániai polgár egy ilyen tanácsadó támogatását fogja élvezni” – áll a kormányprogramban.

Kifehérítenék a gazdaságot

„A nyugati országokban a családi adókedvezménnyel sikeresen fehérítik ki a gazdaság egy-egy szegmensét” – fogalmazta meg megkeresésünkre Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó rámutatott, jelenleg elenyésző költségeket lehet leírni a személyi adóból, például a magánnyugdíjalapba befizetett összegeket, de ennek semmi hatása nincs a gazdaság egészére. Viszont ha bevezetik a családi vagy a háztartási adóbevallást és a családi adókedvezményeket, azzal a gazdaság adott ágazatait ki tudják fehéríteni. Ha bizonyos költségeket leírhatnak az adóalapból a családok, annak feltételei vannak, mellékelni kell a számlát/nyugtát, tehát automatikusan kifehéredik a gazdaság.

Debreczeni László rámutatott, ha például leírhatóvá teszik az adóból a családi otthon kétévenként történő kifestését, akkor mindenki számlát kér majd a festőtől. Ha egy-egy ágazatra fókuszálnak, azt rövid idő alatt ki lehet ilyen módon fehéríteni – vallja az adószakértő, aki szerint az adóbevallások elkészítéséhez a családoknak valóban adótanácsadóra lesz szükségük.

Cristian Pârvan, a Romániai Üzletemberek Egyesületének főtitkára viszont arra figyelmeztet, hogy egy hasonló intézkedés nagyon jól kidolgozott rendszert feltételez, aminek a felügyelete rendkívül drága lenne.

Forrás: Adózás amerikai módra családi tanácsadóval – Krónika Online

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Reklámok

Interakció

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: